Träffar unga i Angered. I samband med prisutdelningen under Mänskliga Rättighetsdagarna besöker årets Per Anger-pristagare Sapiyat Magomedova Andra Stället i Angered. I anslutning till panelsamtalet spelas också föreställningen Det förlorade paradiset.

Den ryska människorättsadvokaten Sapiyat Magomedova ska träffa unga Angeredsbor i ett panelsamtal den 12 november mellan klockan 9 och 10.

– Mänskliga rättigheter är ett ganska svårfångat begrepp. Besöket ger ungdomarna en chans att träffa en verklig person som jobbar med detta med livet som insats. Men tanken är också att samtalet ska ge nya insikter om hur man kan arbeta med frågorna i ungdomarnas egen vardag, säger Urszula Hansson, utvecklingsledare med ansvar för MR-frågor i Angered.

Orädd försvarare
Sapiyat Magomedova är årets Per Anger-pristagare. Hon får utmärkelsen ”för sitt modiga och riskfyllda arbete som advokat och som orädd försvarare av mänskliga rättigheter i en våldsam och hotfull miljö.

Magomedova jobbar i norra Kaukasus, en region där människorättsförsvarare ständigt bemöts med trakasserier och hot. Under flera år har hon dokumenterat kränkningar och bekämpat den utbredda laglösheten i regionen. Hon har hjälpt offer att söka rättvisa och lyckats vinna rättsfall som betraktats som omöjliga.

Diplomat från Angered
Per Anger – som gett namn åt priset som varje år delas ut av Forum för Levande historia – var en svensk diplomat som räddade människor undan förföljelse under andra världskriget.

– Han föddes i Angered, därför passar ett sådant här arrangemang extra bra här, säger Urszula Hansson.

Förutom Sapiyat Magomedova och Angereds ungdomsråd består samtalspanelen också av representanter från Forum för Levande historia och Civil Rights Defenders.

Efter samtalet spelar Angeredsteatern föreställningen Det förlorade paradiset av Christofer Bocker. Pjäsen är inspirerad av en sann historia från Somalia.

Läs också:
Göteborg står värd för Mänskliga rättighetsdagarna [2012-11-06]