Ett längre strömavbrott under vintern får ofta svåra konsekvenser. Vad gör man när bostaden blir utkyld och vattnet i ledningarna försvinner? Bästa tipset: förbered ett nödrum och en överlevnadsburk!

På senare tid har vi lärt oss att elavbrott kan bli långvariga. Inträffar avbrottet när det är minusgrader ute, kan det vara en god idé att förbereda ett nödrum i bostaden. Ett bra nödrum ligger mot söder, helst på övervåningen och mellan andra rum. Fäll ner persiennerna, dra för gardinerna eller häng en filt för fönstret. Det minskar avkylningen av rummet.

– Det är bra att alltid ha stearinljus och värmeljus hemma, de bidrar till att skapa en normal temperatur när ingen annan värmekälla finns. Är det mycket kallt, kan man låta alla personer i hushållet sova i samma säng för att bäst hålla värmen, säger Yvonne Öjerskog, ordförande i Göteborgs Civilförsvarsförening.

På Civilförsvarsförbundets hemsida (se länken nedan) kan man lära sig att bli mer uthållig under en krissituation.

Tappa upp vatten

Elavbrott kan även få konsekvenser för vattenförsörjningen. Saknar vattenverket reservkraft, sjunker trycket i ledningarna redan efter några timmar.

– De flesta tänker nog inte på att vattnet försvinner vid ett längre elavbrott. Tappa därför upp vatten på kärl eller flaskor om elavbrottet varat mer än en timme. Varje person behöver minst 2,5 liter vatten per dygn, säger Yvonne Öjerskog.

Vid ett långvarigt elavbrott kommer kommunen att ordna med vattenutdelningsställen. Var de finns, meddelas i lokalradion eller med hjälp av högtalarbilar.

– Smälter du is eller snö, tar vatten från sjöar och vattendrag är det viktigt att rena det innan du dricker det. Häll vattnet genom ett kaffefilter, koka det i 10 minuter eller rena det med vattenreningstabletter som finns på apoteket.

Bränsle och mat

Kroppen behöver också mat för att kunna fungera och hålla värmen. Lägg gärna upp ett reservförråd av mat som kan lagras i rumstemperatur under en längre tid. Bra exempel är snabbris som bara behöver tillagas fem minuter, snabbmakaroner, pulvermos, nudlar, kött- och fiskkonserver, pulversåser och pulversoppor.

Ett camping- eller friluftskök är en stor tillgång om du inte har gas- eller vedspis.

– Kom ihåg att utomhusgrillar bara får användas utomhus. Glödförbränningen av träkol avger koloxid som snabbt når dödliga koncentrationer i slutna utrymmen. Tänk även på brandrisken och håll alltid bränslen och öppna lågor åtskilda.

Överlevnadsburk i alla hem

När det blir mörkt är det svårt att veta var tändstickor eller ficklampor finns någonstans. En ”överlevnadsburk”, som alla i familjen vet var den står, borde finnas i alla hem. Här lägger du ner allt som kan tänkas vara bra i en nödsituation.

Civilfösvarsförbundets förslag på innehåll är: ficklampa, reservbatterier, batteriradio, tändstickor, värmeljus, proppar, vattenreningstabletter, reservmedicin, socker och druvsocker, choklad, kaffepulver och tepåsar, reservnycklar, fickkniv, verktyg, papper och penna, kontanter och en kortlek för att fördriva tiden med.

– Har du gjort dessa förberedelser, står du bra rustad för ett längre elavbrott och förhoppningsvis klarar du dig tills elen återvänder, säger Yvonne Öjerskog.

FOTNOT

Civilförsvarsföreningen i Göteborg har kostnadsfria kurser i säkerhet och överlevnad för de som vill veta mer om hur man skyddar sig själv och sin familj. Gå in på www.civil.se för mer information eller ring 031-335 27 90.