72-timmarskampanjen rullar igen. Vad skulle du behöva för att klara dig i tre dygn om en kris inträffar? Med kampanjen 72 timmar vill Göteborgs Stad påminna göteborgarna om vikten av krisberedskap. "I min egen krislåda har jag min hopfällbara vattentank, radio, ficklampa, tändstickor och lite andra användbara grejer”, berättar Karin Eriksson, chef för samhällsskydd och beredskap på stadsledningskontoret.

Läs mer om 72 timmar

Det är tredje året som Göteborgs Stad genomför kampanjen, och Karin Eriksson, som jobbar på avdelningen för samhällskydd och beredskap, säger att satsningen har fått mycket uppmärksamhet och spridning nationellt.

1AB4.jpg
– Vi har gjort materialet tillgängligt för andra kommuner, och det är ett 40-tal som har använt det. Vi har också blivit uppmärksammade av riksdagens försvarsutskott. Det visar att även om man börjar i det lilla kan det få ringar på vattnet och sprida sig.

Informerar på Frölunda Torg
Kampanjen pågår under hela oktober och staden kommer bland annat att informera på medborgarkontor och bibliotek, annonsera på hållplatser, spårvagnar och bussar, samt visa en informationsfilm på biografer.

Under vecka 42 kommer personal att finnas på plats på Frölunda torg för att prata med göteborgarna om vad som är bra att tänka på inför en eventuell krissituation.

Framför allt handlar det om att påminna om saker som är bra att ha hemma så att man klarar sig några dagar. Mat, vatten, varma kläder är några grundläggande bra-att-ha-grejer.

1EBC.jpg
– Vi har förslag på vad man kan ha i sin krislåda och sitt krisskafferi. Klarar man sig om matleveranserna inte kommer eller strömmen försvinner? I dag är det många som äter frukost på väg till jobbet, lunchar på stan och sedan kanske köper en sallad på vägen hem. Om det då kommer en snöstorm är det viktigt att det inte är helt tomt i skåpen därhemma.

Vädret största risken i Göteborg
Hos oss är det vädret som är den största risken. Stormar, översvämningar och kraftiga snöfall är exempel på sådant som kan få stora konsekvenser om det vill sig illa.

– 1995 hade vi ju faktiskt ett snöoväder som lamslog staden. I Göteborg har vi generellt sett god infrastruktur – de allra flesta elledningar är till exempel nedgrävda, bortsett från i delar av skärgården. Men elen kan ändå slås ut om tillförseln till staden skadas.

Förutom grundbehoven vatten, mat och värme är det bra att ha kontanter hemma om bankernas betalningssystem skulle slås ut. Och en batteridriven radio för att få information via P4 Göteborg.

”Inga stora pengar”
Kampanjens mål är att alla som är friska och klarar sig själva ska ha det som behövs för att klara sig själva i tre dygn. Då kan kommunen fokusera på att hjälpa dem som inte klara sig själva, som gamla och sjuka.

– Det är inga konstigheter egentligen, och för de flesta är det inga stora pengar att köpa till exempel en ficklampa, vattendunk eller batteridriven radio. Vi har det väldigt tryggt och bra i Sverige och oftast behöver vi inte tänka på de här sakerna. Men om något skulle hända är det väldigt bra att vara förberedd.

7552.jpg
Foto: Håkan Holgén