Hur förberedd är du om krisen kommer? Har du en krislåda hemma? Om inte kan det vara dags att börja skapa en nu. Under krisberedskapsveckan som pågår just nu är ett av målen att få fler privatpersoner att skaffa sig en bättre hemberedskap. Här får du tips på hur du går tillväga.

Krisberedskapsveckan pågår. Veckan är en årlig informationskampanj som MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, står bakom med målet är att öka människors motståndskraft inför samhällskriser och krig.

En krislåda innehåller saker som du kan behöva vid till exempel långvariga strömavbrott, en IT-störning, eller något annat som gör att vi inte kan leva som vanligt. Om alla hushåll har en krislåda möjliggör det att samhällets resurser kan prioriteras till dem som behöver dessa mest – gamla, sjuka och barn.

”Inte för sent börja nu”

 Göteborgs Stad har under året drivit en informationskampanj för att få fler göteborgare att skaffa sig en krislåda. Den som har följt tipsen på Facebook varje månad kommer att ha en komplett krislåda vid årets slut.

– Men det är inte för sent att börja nu, säger Malin Olsson, planeringsledare, stadsledningskontoret, Säkerhet och beredskap.

Själv har hon införskaffat saker till krislåda succesivt, precis som tipsen på Facebook föreslår.

– En vevradio var det sista som fattades och den köpte jag ganska nyligen. Bygger du din låda succesivt tror jag att du kommer på saker under tidens gång som passar till just din livssituation. Jag tror det underlättar att ha krislådan i bakhuvudet vardagligen.

Samarbeta med grannarna

 Just att vi lever olika liv är även något som MSB trycker på i sina kampanjer när det gäller krislådan. Alla har olika förutsättningar för att få sin vardag att funka.

– Bor man i ett lägenhetshus behöver till exempel inte alla i trapphuset ha en vevradio. Prata med varandra och ta reda på om någon granne har en, så kan ni hjälpas åt med att vara förberedda om något händer, säger Malin Olsson.

Hon lyfter också att allt inte behöver ligga i själva lådan. Mat till exempel. Malin Olsson ser i stället till att hon alltid har lite extra mat hemma, till exempel torrvaror och konserver.

Nedan hittar du de tips som Göteborgs Stad publicerar månadsvis under året om hur du skaffar dig en komplett krislåda steg för steg.