År 2021 firar Göteborg 400 år. En händelse som förstås kommer att föranleda fest och fyrverkerier, men också utgöra ett steg in i den roll staden vill spela in i framtiden. På onsdagen presenterade Göteborg & Co sina jubileumstankar. Nedräkningen har börjat.
År 2021 firar Göteborg 400 år. En händelse som förstås kommer att föranleda fest och fyrverkerier, men också utgöra ett steg in i den roll staden vill spela in i framtiden. På onsdagen presenterade Göteborg & Co sina jubileumstankar. Nedräkningen har börjat.

Tre år har gått sedan kommunstyrelsen gav Göteborg & Co uppdraget att utreda frågan om hur staden skulle kunna markera jubileumsåret 2021. Under det senaste året har sju arbetsgrupper, med bred kompetens och olika inriktningar, regelbundet samlats för att bearbeta idéer till nedtecknade ord. Ord som kan bli till handling först i den stund kommunstyrelsen ser att viljan, möjligheterna och ekonomin finns.En vision och tre temanDen omfattande utredning som Göteborg & Co lämnade över vid onsdagens ceremoni på Stora Teatern är uppbyggd i flera steg under följande vision:” 2021 är Göteborg internationellt känd som en modig förebild för hållbar tillväxt. Vi är en innovativ och inkluderande stad där alla invånare känner mening och delaktighet”Tre teman har lyfts fram:• Nära vatten – att på olika sätt försöka komma nära Göteborgs stora tillgång: vattnet.• Bygga broar – i fysisk och bildlig mening. Att bygga broar mellan människor och göra det enklare att mötas.• Öppna rum – att utveckla mötesplatser och kreativa rum.15 symbolprojekt och många idéerUnder respektive tema lyfts fem symbolprojekt fram. Bland dem märks tankar som att göra Göteborg till världens bästa stad när det regnar. En stad där varje turist under sitt Göteborgsbesök hoppas på åtminstone en riktigt regnig dag. Det finns också idéer om hur man kan ta till vara kunskapen från de internationella idrottsturneringarna Gothia Cup och Partille Cup, och göra Göteborg till världsledande på ungdomsevenemang – även när det gäller till exempel musik och kunskap. Ytterligare en idé är att etablera en jubileumspark i Frihamnen som invigs på stadens födelsedag den 4 juni 2021.1680 idéer presenteras i en bokUtöver de sju arbetsgrupperna har det också bedrivits ett intensivt arbete med att fånga upp helt vanliga göteborgares drömmar och tankar.1680 sådana idéer om hur Göteborg kan manifestera sina fyrahundra år har samlats i en bok som går att köpa på en rad ställen runt om i staden. Allmänhetens förslag har också en viktig roll i det digra programförslag som på onsdagen lämnades över till kommunstyrelsen.