Fler behöver förbereda sig för en kris. Kontanter, en ficklampa, vatten och värmeljus är några av sakerna som behöver finnas i din krislåda. Har du ingen? Då kan du passa på att skaffa dig en under 2022. Genom att följa Göteborgs Stads tips på Facebook varje månad kommer du att ha en komplett krislåda när året är slut.

Foto: Thomas Henriksson

Vid långvariga strömavbrott, en it-störning eller annan kris som gör att vi inte kan leva som vanligt behöver alla som kan ta eget ansvar för att klara några dygn – helst en vecka – utan el, vatten och tillgängliga matbutiker och annan samhällsservice. Därför behöver varje hushåll ha en egen krislåda.

– På så sätt möjliggör vi att samhällets resurser prioriteras till dem som behöver dessa mest, som gamla, sjuka och barn, säger Malin Olsson, planeringsledare på avdelning Säkerhet och beredskap på stadsledningskontoret.

Vill påminna oftare

Med målet att så många göteborgare som möjligt ska vara förberedda för en samhällskris genomför därför Göteborgs Stad en kampanj på sin Facebooksida under året. Varje månad kommer ett tips att publiceras för att alla enkelt ska kunna skapa en komplett krislåda. Januaris uppgift – som snart publiceras – är att göra plats för din krislåda och att inhandla själva lådan.

– Vi genomför detta som en förlängning av krisberedskapsveckan som myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, genomför varje år. Vi vill påminna göteborgarna oftare om vikten av att vara förberedda på en kris. På detta sätt – genom att portionera ut en uppgift varje månad – vill vi underlätta. Vi hoppas det gör att fler tar tag i det, säger Malin Olsson.

Torrvaror och filtar till lådan

Uppgifterna handlar bland annat om att skaffa torrvaror, powerbanks och lägga undan filtar. För den som inte vill vänta utan i stället sätta igång med sin krislåda direkt finns samtliga uppgifter i något förkortad version här nedan.

– På Göteborgs Stads hemsida finns också flera nyttiga länkar och checklistor för den som vill läsa mer. Jag vill också tipsa om att gå ihop med en kompis, släkting eller granne för att verkligen få aktiviteterna gjorda under året. Då kan man skicka bevis till varandra att man har fixat sin del för aktuell månad.