Ta reda på att firman finns på riktigt. Sommarsäsongen är här och med den oseriösa företagare som erbjuder tjänster till villaägare runt om i Göteborg. Sören Rafstedt på kunskapscentrum mot organiserad brottslighet tipsar om hur du kan undvika bedragare. Det allra viktigaste är att ta reda på att firman verkligen existerar.

– Det finns en hel del oseriösa hantverkare i Göteborg just nu. Det är ett problem som har förekommit i flera år.

Sören Rafstedt har hört många liknande historier och berättar hur det brukar gå till: Hantverkare går runt i villakvarter och erbjuder sina tjänster direkt på plats. Det kan handla om allt möjligt – exempelvis att anlägga en ny garageuppfart, lägga stenplattor, byta takpannor eller göra en stensättning i trädgården. Allt till priser som är lockande låga.

Fast i många fall blir det inte så billigt och bra som hantverkaren utlovat. Arbetet kan vara slarvigt utfört, och det är inte ovanligt att priset plötsligt höjs.

– Man kanske har gjort upp ett pris på säg 2000 kronor, och sedan kommer hantverkaren tillbaka och säger att ”det här blev lite dyrare, du får betala 8000 kronor”, säger Sören Rafstedt.

Svårt anmäla svartjobb
Utan några papper som bevisar den ursprungliga överenskommelsen kan en sådan konflikt vara svår att lösa. Särskilt om hantverkaren inte har något registrerat företag och inte betalar skatt.
7D10.jpg
– Om man har gått med på att anlita svart arbetskraft på det sättet är det ganska svårt att anmäla det till någon, säger Sören Rafstedt.

För att undvika att hamna i en sådan situation gäller det att vara vaksam från början. Sören Rafstedt tycker att det viktigaste är att be att få se ett registreringsbevis, som visar att företaget är registrerat hos Skatteverket.

Ett annat sätt är att fråga om referenser.

– Om en firma är ärlig i sitt uppsåt kan de lätt lämna referenser, så att du kan åka dit och titta eller prata med dem som anlitat firman tidigare.

Kräv att få fundera
Ett tydligt varningstecken är om hantverkaren inte vill ge någon betänketid, enligt Sören Rafstedt.

– Om firman säger att ”du måste bestämma dig nu, imorgon är vi inte kvar”, och om de inte ens vill lämna ut ett telefonnummer, då är det något som inte stämmer.

De oseriösa hantverkarna åker runt i stora delar av Sverige och ställer ofta upp sina husbilar och husvagnar på avsides platser. Sören Rafstedt har sett flera exempel på att det resultat i omfattande nedskräpning, både i form av hushållsavfall och avfall från anläggningsarbete.

– Det medför stora saneringskostnader för kommunen.

Därför ser han gärna att invånare som ser något misstänkt tipsar kommunen eller polisen.

– Om det till exempel har dykt upp 20-30 fordon på en plats där de inte fanns dagen innan – då kan man gärna kontakta polisen, så kan de göra en kontroll av vad det handlar om.