Lunch- och kvällstid på Stadsbiblioteket. Skådespelaren och transaktivisten Saga Becker inleder Göteborgs Stads och stadsbibliotekets kostnadsfria höstseminarier om mänskliga rättigheter. De kommande tre måndagarna bjuds stadens medarbetare in till lunchseminarier, medan allmänheten är välkommen kvällstid.

Under tre måndagar, med start nu på måndag den 11 november, anordnas tre olika seminarier på temat mänskliga rättigheter, som en introduktion till stadens pågående planarbete. Det första har temat ”jämställdhet/normer kopplade till kön” och de två följande ”könsstympning/heder, hbtq och mäns dubbla roller” respektive ”identifiera och motverka rasism”. På samtliga seminarier deltar minst en inbjuden gäst, som utifrån temat berättar om sina personliga erfarenheter av ämnet.

– Vi tror på berättelser som berör från den verkliga världen. Därför har vi bjudit in gäster med egna berättelser om kampen för lika rättigheter, säger Jeanette Stål, planeringsledare på avdelningen för mänskliga rättigheter, Göteborgs Stad.

Guldbaggevinnare först ut
Först ut är skådespelaren, författaren och transaktivisten Saga Becker, som 2015 vann en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll för sin debutroll i långfilmen ”Någonting måste gå sönder.” Därmed blev hon både den första öppna transpersonen att bli nominerad och att vinna ett pris på galan. Under måndagens seminarium berättar om sin senaste bok ”Våra tungor smakar våld”, där hon på ett skoningslöst och hudlöst sätt berättar om sitt eget normbrytande liv.

– Under 2019 ligger sammanlagt tre stadsövergripande planer för politiskt beslut om just de här sakområdena och det här är ett av våra sätt att belysa dem på. För den som är medarbetare i staden ingår konkret information om planerna och andra pågående insatser som vilket stöd som finns, liksom inspiration från de inbjudna gästerna.

Varje seminarium hålls två gånger, med samma upplägg vid båda tillfällena. På lunchtid för stadens medarbetare och kvällstid för allmänheten.

– Det här är frågor som är bredare än ett styrdokument för stadens medarbetare, mänskliga rättigheter är viktigt för alla invånare i Göteborgs Stad.