Ekologisk hållbarhet lyfts också. Göteborgs Stad har slutfört en så kallad reserverad upphandling och tecknat ramavtal med sociala företag. Avtalet gäller cateringtjänster av sallader och syftet är att stödja social och yrkesmässig integration.

Från september produceras en stor del av alla sallader som beställs av Göteborgs Stad av sociala företag. Ramavtalet säkrar beställningar och fler arbetstillfällen hos leverantörerna.

Angelica Lindblad, franchiseledare på Vägen ut! kooperativen, anser att arbetet bidrar till både egenmakt för individen och stärker demokratin.

– Vi driver företag tillsammans i kooperativ vilket bidrar till demokrati och delaktighet. Hos oss blir bidragstagare företagare och medarbetare blir delägare. I samverkan bygger vi trygga kedjor in i samhället och ger det stöd som behövs för att människor ska kunna ta makten över sina liv, säger hon.

Minskat matsvinn

Det är inte bara social hållbarhet som är i fokus för cateringavtalet. Även ekologisk hållbarhet ska lyftas.

Rebecca Sörling, verksamhetschef på Göteborgs Stadsmission, ser avtalet som en möjlighet att kunna bidra på fler än ett sätt.

– Framför allt ger det de personer som arbetstränar hos oss en möjlighet att bygga på sina kompetenser. Stadsmissionens kök och restauranger jobbar dessutom i hög grad med matsvinn och avtalet ger oss en arena där vi kan bidra till ekologisk hållbarhet genom att minska matsvinnet än mer, säger hon.

Arbetet med reserverade upphandlingar gav nyligen Göteborgs Stad en nominering till Handslaget 2022, ett pris som delas ut av Mötesplats offentliga affärer till årets främsta upphandling.