Fler besöker ungdomsmottagningen. Allt fler unga besöker ungdomsmottagningen i Centrum. En plats där du som ung kan få hjälp med hela dig, på dina villkor. Cissi Lindström är en av dem som genom samtal hittat sin väg i livet.
– Jag mår verkligen jättebra. Jag är en gladare person som kan slappna av mer och vara den som jag vill vara. Att få gå i samtal på ungdomsmottagningen har verkligen varit en bra hjälp för mig, säger Cissi Lindström, 23 år.
Drop-in-mottagning populärt
Till ungdomsmottagningen på Aschebergsgatan kommer unga i första hand för att få hjälp med preventivmedelsrådgivning, testa sig för könssjukdomar eller samtala.
Ungdomsmottagningen har satsat stort på drop-in och det är väldigt populärt. Under förra året ökade antalet besök totalt med 15 procent och den största anledningen till ökningen är drop-in-besöken.
– Vi ser en stor efterfrågan när det gäller snabba och lättillgängliga besök. Det är positivt för det öppnar för fler besök. Samtidigt har vi ett uppdrag att se till hela den unges livssituation och de 20 minuter vi erbjuder på ett drop-in räcker inte alltid till, säger Johan Söderlundh, chef för ungdomsmottagningen.
Flest tjejer på besök
Merparten av unga som besöker ungdomsmottagningen är tjejer. Men det varierar beroende på vad det är man söker för. När det gäller samtal är det cirka 75 procent tjejer och 25 procent killar.
– Vanligaste orsaken till att ungdomarna önskar samtal är att de känner stress eller är nedstämda. Vi ser ofta en koppling till press i skolan och problem i relationer, säger Johan Söderlundh.
Ungdomsmottagningen har även ett uppdrag att informera om och medverka i olika sammanhang när det gäller kunskap om hälsa kopplat till ungdomstiden.
– Vi samarbetar till exempel med skolorna för att sprida kunskap om hälsa, sex och samlevnad. Vi försöker också att arbeta för att nå de som inte kommer till oss eftersom
drygt 70 procent av unga i åldern 13–24 år aldrig besöker en ungdomsmottagning. Jag tror att många fler skulle ha nytta av det vi kan erbjuda, säger Johan Söderlundh.
För de något äldre killarna och männen i åldern 18–30 år finns även en mottagning för unga män, MUM. MUM vänder sig till alla unga män inom staden och ska öka förutsättningarna för deras sexuella hälsa och relationer.
Samtal varje vecka
Cissi Lindström fick rådet av en kompis att besöka ungdomsmottagningen.
– Jag hade under en längre tid lagt undan saker i stället för att prata om det. Jag tror att fler unga skulle må bra av att ha någon att prata med, det finns inte något att vara rädd för. Det behöver inte ha hänt något särskilt, det kan bara vara så att man behöver prata med någon som är neutral, säger Cissi.
Hon besöker ungdomsmottagningen en gång per vecka. Under samtalen har Cissi fått hjälp att tänka på andra sätt, sortera saker när det blivit för mycket och tips om att prova metoder som hjälper när man inte mår bra.
Trygg och redo för framtiden
– Till exempel har det varit bra för mig med andningsövningar och yoga. Jag har också fått lära mig att ta en sak i taget i stället för att stapla olika saker och händelser på varandra. Men det är olika vad man behöver och det är bara du som vet vad som funkar för dig, säger Cissi.
Hon är redo att avsluta samtalen. Trygg i sig själv, glad och redo för framtiden.
– Nu vet jag vad jag vill med mitt liv, jag vill jobba med att hjälpa människor som har det svårt i livet, kanske att jag blir socionom eller psykolog, säger Cissi.