Firas den 8 maj. Vem räknas som svensk? Vilka risker finns det med att ta vår demokrati för given? Det är två av frågorna som står i fokus när Göteborgs Stad och flera andra organisationer den 8 maj uppmärksammar Fredsdagen.

– För många unga i dag är demokrati något självklart, som bara finns där. Man tar det för givet och har inte problematiserat. Samtidigt ser vi hur populister och andra runtom i världen utgör ett hot mot den demokrati vi har tagit för given, säger George Braun på Judiska församlingen i Göteborg.

Församlingen är en av organisationerna bakom flera arrangemang i Domkyrkan, som riktar sig till såväl skolelever som allmänheten. Bakom evenemangen står också Göteborgs Stad, Stiftelsen Torgny Segerstedts minne, studieförbundet Sensus, Svenska kyrkan, Bokmässan och Göteborgs universitet.

Program om demokrati för unga
Fredsdagen den 8 maj firas till minne av freden efter andra världskriget, och har uppmärksammats i Göteborg under ett antal år. Tidigare år har bland annat Raoul Wallenberg insats för att rädda Ungerns judar undan Förintelsen och räddningsaktionen Vita bussarna stått i fokus.

Under eftermiddagens program för elever på högstadiet och gymnasiet är temat ”Leve demokratin”. Då kommer bland andra rapparen Vic Vem, youtubern Mathias Hallquist, statsvetarprofessorn Staffan Lindberg och Julia Lind, som sitter i styrelsen för LSU – Sveriges ungdomsorganisationer att medverka. Dessutom visas en tillfällig utställning på samma tema från Forum för Levande Historia i Domkyrkan. Syftet är att väcka tankar och diskussioner kring ämnen som fred, demokrati och vårt ansvar som medborgare.

Inkludera eller exkludera?
Senare på kvällen anordnas ett panelsamtal på temat nationalism, med Christer Mattsson, Sven-Eric Liedman och Isabell Schierenbeck från Göteborgs universitet och EU-parlamentarikern Jasenko Selimovic.

– De kommer att prata om hur nationalism kan vara både inkluderande och exkluderande. Nationalism kan vara bra men kan också leda oss snett. En nation är som en trädgård – man kan avgränsa den och göra den fin, men om det inte kommer in vatten och pollinerande insekter utifrån så blir den inte vacker, säger George Braun.