Lyfter aktuell fråga. Skjutningar och gängkriminalitet fortsätter vara en del av göteborgarnas verklighet. Men varifrån kommer allt våld? Och hur går vi vidare? Det är temat när Stadsbiblioteket i morgon tisdag 14 april bjuder in till samtal om våld, makt och manlighet i Göteborg.

− Skjutningarna ökar och förorten utarmas. Vi började fundera på hur vi skulle närma oss den här frågan och tog kontakt med journalisten Mattias Hagberg, som skrivit om hur det kommer sig att unga män blir så våldsbenägna, säger Mirjam Önner på Göteborgs stadsbibliotek.

Nyinsatt programpunkt
Resultatet blev den nyinsatta programpunkten ”Om våld, makt och manlighet i Göteborg”. Ett samtal mellan Mattias Hagberg och forskaren Patricia Lorenzoni under ledning av Ann Idhe.

− Våldet är inget som plötsligt bara uppstår ur ingenting och folk börjar skjuta på varandra. Det bottnar i andra saker och det är det samtalets frågeställningar utgår från. Den som ger och får respekt blir ingen våldsverkare, säger Mirjam Önner.

Samtalet äger rum tisdag den 14 april med start klockan 19.00. Programmet inleds med kort uppläsning ur antologin ”Det glöder under askan”, där unga romer berättar sina historier.