Belyser barnkonventionens dag. Över hela världen blir byggnader blåa på barnkonventionens dag den 20 november. I Göteborg riktas ett blått sken mot Scandinavium och Ullevi. Initiativet från Unicef vill visa på de utmaningar som världen står inför när det gäller barns framtid.

På barnkonventionens dag, den 20 november, deltar Göteborgs Stad i den globala manifestationen ”Turning the world blue” genom att låta Scandinavium och Ullevi lysa blåa.

− Att hjälpa till och uppmärksamma barnkonventionens dag känns helt rätt. Speciellt när ett av årets tema är barns hälsa och vikten av att barn rör på sig. Och ljus kan vi inte få för mycket av under dessa tider, säger Lotta Nibell, vd på Got Event som ansvarar för driften av Scandinavium och Ullevi.

Barn ska bli mer delaktiga

Det är FN−organet Unicef som står bakom det globala initiativet. Pernilla Baralt är generalsekreterare för Unicef Sverige och menar att världens länder står inför enorma utmaningar när gäller att säkra alla barns rätt till god hälsa, utveckling och utbildning.

− När världen nu gör en omstart efter pandemin måste barns behov sättas i centrum. Med ”Turning the world blue” vill vi belysa att barn måste göras delaktiga i beslut som rör dem och sättas i fokus för genomförandet av Agenda 2030*, säger hon.

Andra länder som lyser upp sina landmärken är till exempel Danmark vars huvudstad får en blå centralstation och Indien som gör presidentpalatset i New Delhi blått.

I Sverige är FN:s konvention om barnets rättigheter en del av svensk lag sedan den 1 januari i år.