13-årige Anton tog initiativet. För två år sedan var Anton, 13 år, så ensam och olycklig att han försökte ta sitt liv. Idag mår han bättre och på hans initiativ startade Schyssta kompisar, som snart öppnar en mötesplats på Hisingen för utsatta unga.

Mötesplatsen öppnar i mitten av mars i Studio Café i Gothenburg Film Studios på Lindholmen.

– Här ska man kunna göra många olika saker, säger Rebecca Sutton, projektledare för Schyssta kompisar.

– Inget tvång att vara i grupp, utan man ska kunna hänga i soffan, pyssla eller sitta vid datorn. Lokalen är stor och passar oss bra, med flera olika utrymmen.

En dag i veckan
Mötesplatsen ska vara öppen en dag i veckan efter skolan, kl 15 – 19, för ett tiotal ungdomar som på något sätt är ensamma, utstötta eller mobbade. Projektet Schyssta kompisar har nu kontakt med elevhälsan och skolor för att hitta ungdomar som kan passa in.

Schyssta kompisar har fått bidrag från social resursförvaltning, stadsdelarna Lundby och Västra Göteborg samt främst Västra Götlandsregionen. Men idén kom alltså från Anton själv, berättar Rebecca Sutton:

– Antons mamma frågade ”Vad skulle du behövt för att inte må så dåligt att du ville ta livet av dig?”

– Han sa att han hade velat ha en plats där han kunde träffa schyssta kompisar, inte skolpersonal eller föräldrar, men personer som såg honom och brydde sig om honom. För han kände sig väldigt ensam och utsatt.

Ordnade sommarläger
Antons mamma tog fasta på idén och startade Schyssta kompisar. Hon och ungdomsledaren Malin Lindgren fick 20 000 kronor från stadsdelsförvaltningen i Lundby för att ordna träffar med ungdomar och ett sommarläger i Torslanda förra året.

Ungdomsledarna i Schyssta kompisar är oftast unga vuxna med egna erfarenheter av utsatthet eller mobbning.

Idag finns flera organisationer som jobbar förebyggande mot mobbning och utsatthet i skolan, men för ungdomar som befinner sig mitt i ett akut utanförskap och kanske är djupt deprimerade finns inte så mycket.

– Det finns inga verksamheter som konkret jobbar för att ungdomarna ska få må bättre, säger Rebecca Sutton.

Inte terapi
– Schyssta kompisar vill vara just den aktören, som hjälper ungdomar som mår dåligt. Vi ska ha en plats där ungdomar som mår dåligt kan få läka och återfå tron på att kunna leva utan den ångest eller smärta som ensamhet och utsatthet ofta leder till.

Hon är noga med att föreningen inte erbjuder någon terapi.

– Vår metod, som vi tror på och vill utveckla, är social gemenskap. Det är just det som efterfrågas av ungdomar som mått mycket dåligt och kunnat ta sig ur det, säger Rebecca Sutton.

– En plats där man ses av andra som bryr sig om en, där man kan göra saker tillsammans. Det är så viktigt att det räddar folk, det tar dem ur den värsta krisen.

Nytt hopp
Föreningens långsiktiga mål är att är att ha en egen lokal med verksamhet varje dag efter skolan. Tills dess har man alltså öppet en eftermiddag i veckan på Lindholmen.

Idag har det gått två år sedan Anton var i kris. Han mår bättre nu.

– Ja, han har fått mycket hopp av att Schyssta kompisar är igång och utvecklas och att vi ska starta mer permanent nu. Jag tror att det betyder jättemycket för honom, säger Rebecca Sutton.

7B52_2.jpg