Stadsbyggnadskontoret erbjuder alla göteborgare att köpa flygbilder på den egna villan, balkongen eller kolonistugan. Priset är 100 kronor per bild. Men det säljs inte så många bilder, förra året bara 25 stycken.

– Tyvärr har det inte fått så stor spridning, säger Lars Fredén, chef för geodataavdelningen på stadsbyggnadskontoret (SBK).

– Ofta är det inte förrän folk kommer till vårt arkiv i nåt annat ärende, som de ser att möjligheten finns.

Bilderna behövs för stadsplanering

Nu är det förstås inte för att kunna sälja bilderna som SBK låter fotografera Göteborg från ovan, det är bara en trevlig bieffekt.

– Vi behöver bilderna för stadsplanering, bygglov och mycket annat i vår verksamhet. Vid en begäran om bygglov kan vi gå in och titta direkt hur hela miljön ser ut, vilket ju är mycket bättre än att bara ha ritningarna, säger Lars Fredén.

Snedbilder för mer detaljer

Här handlar det dessutom inte om bilder rakt uppifrån, utan om snedbilder – alltså flygbilder tagna snett mot husen.

– Bilderna uppifrån känner folk nog till, men inte de här från sidan, som är mer fascinerande och kul. Numera är folk vana vid att se såna bilder på nätet, till exempel hos Eniro, säger Lars Fredén.

Men de har bara själva stadskärnan. Och Lars Fredén tycker att SBK:s bilder är bättre och mer detaljrika eftersom de är tagna på lägre höjd, cirka 450 meter.

Från 400 meters höjd

– Flygplanen tillåts inte gå lägre än 400 meter och personerna på bilderna får inte gå att identifiera. Vi håller oss precis på gränsen.

För den som inte bara är intresserad av enstaka bilder och kanske har ett yrkesmässigt behov av flygbilder över Göteborg erbjuder SBK en liten röd godsak: En extern hårddisk med 50.000 flygbilder och där det går att söka på adresser för i stort sett hela Göteborg. Pris: 9.900 kronor för ett års abonnemang.

– Vi har sålt till den till tidningen GT och ett par fastighetsbolag, men det finns säkert fler som kan vara intresserade; arkitekter, mäklare eller byggföretag som vill presentera ett bra bildmaterial för sina kunder, tror Lars Fredén.

Flygningar vartannat år

Snedbilderna ska uppdateras undan för undan. Hittills har flygningar gjorts 2005, 2006 och 2008.

– Vi har tänkt oss att göra flygningar i vart fall vartannat år. Inte så att man flyger över hela stan, utan kompletterar och uppdaterar olika områden. Det här måste vara ett levande material, annars fungerar det inte, säger Lars Fredén.