Sebastian Marx, 37 år och född och uppvuxen i Göteborg men sedan mer än tio år verksam i Bryssel, blir Göteborgs förlängda arm och ansikte utåt i den belgiska huvudstaden. Den nye omvärldsbevakaren är ett steg i den EU-anpassade satsning som kommunstyrelsen beslutade om förra året. På måndag öppnar stadens eget kontor i Sverigehuset i Bryssel.

I onsdags var Sebastian Marx för första gången med på kommunstyrelsens sammanträde och under några intensiva dagar drillas han nu i kommunens sätt att tänka och verka för att redan i nästa vecka påbörja arbetet med att ge Göteborg en egen plats i den internationella tummelplats som Bryssel med EU:s institutioner utgör.

Ska förmedla stadens synpunkter, tankar och visioner

Målsättningen med Göteborgs representant i Bryssel kan kort sammanfattas i två punkter:

* Dels vill Göteborgs Stad förbättra sin omvärldsbevakning. Finnas med i händelsernas centrum för att snappa upp vad som är på gång så tidigt som möjligt och vidarebefordra de erfarenheterna hem till Göteborg. Dessutom hoppas Göteborg att knyta nya band som kan leda till samarbetsprojekt med andra städer och regioner.

* Sebastian Marx kommer också att fungera som Göteborgs förlängda arm i Bryssel och förmedla stadens synpunkter, tankar, visioner och önskemål för att aktivt påverka beslut i en riktning som gynnar Göteborg.

– Under mina år i Belgien har jag funderat över var Göteborg egentligen hållit hus. Nu ser jag fram emot att få vara med om att sätta ner Göteborgs flagga i Bryssel, säger Sebastian Marx

”Ett bra strategiskt läge i Sverigehuset”

Han lämnade sin barndomsstad 1990 för studier i Tyskland, och har sedan 1997 varit verksam i Bryssel. Först för staden Berlin och på senare år som lobbyist för den europeiska kosmetikindustrin.

– Vi var angelägna om att hitta någon som redan var verksam i Bryssel. Någon som vet hur det fungerar och kan koderna, säger Håkan Beskow, internationell chef i Göteborg stad.

I höstas var han med om att inrätta en så kallad helpdesk på stadskansliet där två personer stöttar kommunens alla förvaltningar och bolag i EU-relaterade frågor.

På måndag är det så dags för nästa steg i den EU-anpassade satsning som kommunstyrelsen fattade beslut om i maj förra året.

– Vi kommer att ha ett bra strategiskt läge i Sverigehuset med bland annat Sveriges Exportråd och Volvo som grannar och vi kommer att agera i nära samarbete med West Sweden. Dessutom är det bara några minuters promenad till parlamentet, säger Håkan Beskow.

Göteborg värd för tre ministermöten 2009

– Det gäller att vara nära den pågående diskussionen för att kunna följa både den formella och informella gången, säger Sebastian Marx men vet samtidigt att det kommer att ta tid att bygga upp relationerna i ett finmaskigt nätverk.

– Visst, det är en långsiktig satsning, men vi sätter igång i god tid för att vara väl etablerade när Sverige är EU:s ordförandeland 2009, säger Håkan Beskow.

I förra månaden blev det för övrigt klart att Göteborg står som värd för tre av de tolv ministermöten som arrangeras i Sverige hösten 2009.

Sebastian Marx behärskar förutom svenska också engelska, franska och tyska. På alla språk som finns håller han på Blåvitt och Frölunda hockey – och från måndag är det han som är Göteborg i Bryssel.