Digitalt tema hela veckan. I Göteborg har stadsdelen Centrums förebyggande enhet sedan flera år hjälpt seniorer att bli vän med surfplattans många möjligheter. När den europeiska kampanjen Get Online nu arrangeras för fjärde året, presenterar enheten ännu fler vägar till den nya tekniken.

Att bli kompis med den digitala tekniken innebär tveklöst en del utmaningar. Där många ser spännande möjligheter har andra svårare att följa den nya teknikens tankebanor.

Trots att Sverige, i en internationell jämförelse, har många internetanvändare finns det fortfarande grupper som inte riktigt känner sig omfamnade av den digitala gemenskapen.

När Get Online 2015 i veckan är tillbaka för fjärde gången, passar den förebyggande enheten på Karl Gustavsgatan på att ge sina seniorer möjlighet till närkontakt med både surfplattor, e-böcker och faktiskt till och med en robot.

– Det är ett nationellt mål att försöka minska det utanförskap som äldre kan känna inför att söka information på webben, säger Catarina Rudman som är äldrekonsulent.

En första introduktion
På Karl Gustavsgatan har man under de senaste fyra åren gett 250 seniorer chansen att förstår surfplattans grunder.

– Vi kallar det för introduktion, inte någon traditionell utbildning, men man får möjlighet att i lugn och ro prova sig fram och ställa frågor, säger Catarina Rudman och fortsätter:

– Nu handlar för det mesta om människor som är mellan 75 och 90 år. De yngre seniorerna verkar ofta redan ha skaffat sig en viss vana.

Med surfplattan kan man enkelt ha kontakter med nära och kära. Kanske skicka bilder från en resa, eller läsa en e-bok som man laddat hem från biblioteket.

– Tanken är ju inte att vi ska utbilda några teknikfreaks, men med lite enkla gundkunskaper kan till exempel den som fått sämre syn fortsätta att läsa med hjälp av surfplattans större bokstäver. Dessutom kan man justera plattans bakgrundsljus, säger Catarina Rudman.

Introduktionerna till surfplattan kommer att fortsätta framöver.

Robot på stadsmuseet
Under veckan arrangeras också workshops med så kallad Life filming – ett sätt att med enkla grepp samla filmsnuttar som tillsammans presenteras under ett samlande tema.

Men det mest spektakulära av veckans arrangemang på den förebryggande enheten utspelar sig på fredag när Catarina Rudman och hennes kollegor presenterar roboten Roberta som till det yttre påminner om en Segway. Roberta heter egentligen Double Robotics och prövas just nu av Senior Göteborgs utevcklingsenhet för äldre.

– Där Segwayen har handtag har Roberta istället en surfplatta. På fredag kommer hon att rulla runt på Stadsmuseet. Vi styr henne från vår lokal på Karl Gustavsgatan och kan, genom Robertas hjälp, se museets fotoutställning på en storbildsskärm i vår lokal.

– En person från museet guidar oss, och kan också svara på frågor från oss som tittar på skärmen, säger Catarina Rudman.

På liknande sätt kommer enhetens demensdagverksamhet på Glasmästaregatan i Johanneberg att på tisdagsmorgonen kunna följa den hälsogymnastik som samtidigt utspelar sig på Karl Gustavsgatan.