Matlagning och motion. Kampanjen ”Ett friskare Sverige” tar på måndagen sats för en ny vecka i sundhetens tecken. I Göteborg fångar seniorernas mötesplatser upp veckans tema och bjuder in till arrangemang kring såväl kost som motion.

Statens Folkhälsoinstituts traditionella kampanj ”Ett friskare Sverige” riktar sig egentligen till hela befolkningen, men i Göteborg kommer initiativet att göra särskilt avtryck få på några av stadens seniorverksamheter.

– Förra året var första gången vi var med. Då låg kampanjen på våren men har nu flyttats till oktober, säger Sofia Tillman som arbetar med seniorverksamheten i Centrum.

Samlas kring maten
Sofia och hennes kollegor vet av erfarenhet att mat är en uppskattad aktivitet att samlas kring. Under kampanjveckan, 15-21 oktober, infaller Måltidens dag torsdagen den 18 oktober med särskilda arrangemang.

På restaurangen vid Träffpunkten Framnäsgården ordnas med olika gemensamma aktiviteter med mat och matlagning i fokus.

– Vi har också påbörjat ett samarbete med Burgårdens restaurangskola där våra pensionärer senare i höst får vara med och laga mat som en del av ett generationsmötesprojekt i stadsdelen, säger Sofia Tillman.

Den som är intresserad av programutbudet runt om i staden gör klokt i att titta in på Statens Folkhälsoinstituts sida: www.ettfriskaresverige.nu – för mer utförlig information. Här följer ett axplock av det som händer i Göteborg

Måndag 15 oktober
11.00 Slätta Damm, Hisingsparken – Friskvårdspromenad med matlagning i naturen.
13.00 på Mötesplats, Karl Gustavsgatan 65 – Inspirationsföreläsning med konstnären och konstterapeuten Arijon Aronson.

Tisdag 16 oktober
10.00 på Träffpunkten, Åkerhus Äldreboende, Juteskärsgatan 2– Gympaprogram för pigga seniorer.
10.30 på Framnäsgårdens Träffpunkt, Glasmästaregatan 6A – Gymnastik i hälsans tecken med Barbro Adolfsson.

Onsdag 17 oktober
10.30-13.00 på Mötesplats, Karl Gustavsgatan 65 – Lustfylld dansträning för Djurens Rätt. Dansbidrag om 100 konor tillfaller Djurens Rätt.
12.30-13.00 på Stampens Träffpunkt, Stampgatan 54 – Sittgympa med Maja Göransson.

Torsdag 18 oktober – Måltidens dag
09.00 Träffpunkten, Åkerhus äldreboende, Juteskärsgatan 2 — Herrfrukost.
14.30 på Framnäsgårdens Träffpunkt, Glasmästaregatan 6A – Hälsosam måltid och måltidsmiljö. Hälsocirkel med Madelene Åbrant.

Fredag 19 oktober
11.00 på Mötesplats, Karl Gustavsgatan 65 – Qigong med avslappning under ledning av Ragnhild Dahlqvist. Pris 40 kr. Samtidigt arrangeras boulespel för alla intresserade.