Fotoutställning hittar nya målgrupper. Efter en succéartad visning i Nordstan förra veckan vandrar fotoutställningen om göteborgska seniorer vidare. På tisdag är det de kreativa ungdomarna på Frilagret som får lära sig betydelsen av ett aktivt åldrande, och sedan bär det vidare ut i stadsdelarna.

– Det har varit fantastiskt roligt att jobba med det här projektet! säger Andreas Luukinen, student på yrkeshögskoleutbildningen Kulturverkstan.

Tillsammans med sina studiekamrater har de under sin första termins projektperiod tagit fram det material som summerar och illustrerar hur EU:s äldreår 2012 gestaltade sig i Göteborg.

Uppdragsgivare var Senior Göteborg och i förra veckan var det vernissage inne i Nordstan för bland annat den fotoutställning och den 90-sidiga bok, ”Man har ju alla åldrar i sig”, som arbetet resulterat i.

3B36_2.jpg– Nu vandrar utställningen vidare till Frilagret, kulturhuset för ung kultur mellan Järntorget och Esperantoplatsen för visning på tisdag den 11 december. Ett av målen med äldreåret har ju varit att öka förståelsen över generationsgränserna så det ska verkligen bli spännande att se hur ungdomarna reagerar på utställningen, säger projektledaren Nelida Becerra.

Loggböckerna blev skatter
Det är fotografen Leif Gustafsson som har följt och dokumenterat de aktiviteter som Senior Göteborg har arrangerat under året, och nu visas de bland annat på tio stora planscher, tillsammans med citat om hur det är att åldras i Göteborg.

– Texterna kommer från det 50-tal loggböcker som placerades ut på äldreboenden och träffpunkter runt om i stan och som olika seniorer valde att skriva längre eller kortare funderingar i. Och där finns verkligen helt fantastiska texter och historier, det har varit en skatt att gräva i, säger Andreas Luukinen.

Inspelningar ger inspiration
Utställningen innehåller också en CD med ljudinspelningar där barn mellan tre ochgamla elva år berättar fritt ur hjärtat hur de ser på det här med åldrande egentligen. På utställningen är tanken att man ska kunna gå in i ett litet avskilt rum, slå sig ner i en skön fåtölj och i lugn och ro kunna lyssna på de värmande funderingarna.

– Vi har också gjort en DVD-film från ett tillfälle i Dalheimers hus, när Senior Göteborg anordnade en danstillställning som var helt fantastisk. Det var otroligt hög stämning med levande musik och dans av många olika slag, så filmen är tänkt att fungera som inspiration för andra Seniorer att också börja dansa, säger Andreas Luukinen.

Allt material finns samlat som tio utställningspaket och kommer nu att distribueras ut i stadsdelarna. Från mitten av februari nästa år kommer de att visas på alltifrån bibliotek och träffpunkter till äldreboenden och skolor, för att sprida äldreårets erfarenheter till intresserade av alla åldrar.