Maria Nyman, kursledare för ”Skriv ut!”.

Skrivarkurs i vår. Att sätta ord på ett trauma kan vara ett sätt att gå vidare i livet. Samtidigt kan det vara svårt att ta tag i det på egen hand. Genom kursen ”Skriv ut!” skapas möjligheter för människor med erfarenhet av att ha utnyttjats sexuellt i kommersiellt syfte, att sätta ord på sina upplevelser och skriva sig fria.

– Vi nappade direkt på den här idén och kände att det är så viktigt att lyfta och stötta människor som har upplevt kommersiell sexuell exploatering. Genom kursen Skriv ut! med Maria Nyman kan de få en möjlighet att skriva om sina erfarenheter i ett tryggt sammanhang, säger Janan Zapata Gutierrez, verksamhetsutvecklare Generationsmöten i stadsdelsförvaltningen Centrum som finansierar satsningen.

Var tionde man har betalat för sex visar studie
Kommersiell sexuell exploatering är när någon ges ersättning för sexuella handlingar. Ersättningen kan vara pengar, någonstans att sova, skjuts, saker, kläder, alkohol eller droger.

De sexuella handlingarna kan handla om att ha sex med någon, visa sig naken för en webbkamera eller titta på när någon onanerar. Enligt en studie vid Linköpings universitet har var tionde man betalat för sex och ett av fem barn utsätts för sexuella övergrepp.

– Fram till hösten 2017 har det varit så stigmatiserande att berätta om sexuella övergrepp av alla de slag. Det var ju till och med så att en utsatt person som ville eller fick möjlighet att prata om det den upplevt, anonymiserades på bild eller film, och att det mesta av berättandet gjordes av experter och myndigheter.

Det säger Maria Nyman, som i mer än 20 år aktivt arbetat med att lyfta frågor om sexuella övergrepp, pratat med utsatta personer, berättat, skrivit, debatterat, pratat. Allt för att synliggöra och stoppa övergrepp genom att prata om dem.

– I dag finns en större kunskap och öppenhet. Men vi har fortfarande massor kvar att göra.

Resan har bara börjat
Efter att metoo-rörelsen svepte över världen 2017 upplever Maria Nyman att det har blivit väldigt mycket lättare att prata om, och lyfta frågor om sexuella övergrepp. Men resan mot att ge plats för utsatta röster har bara börjat. En viktig fråga för Maria är att placera skulden där den hör hemma och att vi börjar prata om förövarens ansvar.

– Nätverket #intedinhora har gjort ett jättearbete. För mig är det viktigt att hjälpa till med det jag kan och jag kan skriva och leda skrivarkurser – det känns fantastiskt att Generationsmöten ville hoppa på och göra detta tillsammans med mig.

Under våren kommer Maria Nyman leda en skrivkurs som riktar sig till personer med erfarenhet av kommersiell sexuell exploatering. Genom kursen vill Maria uppmuntra människor att sätta ord på sina upplevelser och trauman. Men i ett tryggt sammanhang.

– Man måste inte skriva för att bearbeta något – man kan måla, dansa eller sjunga. Men att skriva ligger mig nära och det är det som jag kan hjälpa till med. Orden kan vara väldigt användbara i förhållande till makten. Makten dansar kanske inte så mycket, men skriver och pratar desto mer. Tillsammans kan vi utveckla ett språk som står på den utsatta människans sida.

Ser det som en form av demokratiutövning
Maria Nyman ser fram emot mötet med deltagarna i skrivarkursen, och berättar att det finns möjlighet att få vara anonym och använda vilket namn man vill i mötet med Maria och de andra deltagarna.

– Jag tror att det kommer att bli starka möten, men vi kommer att fokusera på skrivövningar och att arbeta lustfyllt i en öppen atmosfär.

För Maria Nyman och Janan Zapata Gutierrez, på Generationsmöten, är kursen en form av demokratiutövning. En möjlighet för en utsatt grupp att göra sin röst hörd.

– Vi är så otroligt inkörda på att prata om prostitution ur ett dömande perspektiv. Nu ska de utsattas historier ut och de måste få berätta själva. I slutändan handlar det om demokrati och yttrandefrihet, säger Maria Nyman.