Plaggen ska vara hela och rena. Har du vinterkläder du inte behöver? Då kan du lämna dem till “Wall of kindness” i Jubileumsparken i Frihamnen. De skänkta kläderna kommer att kunna hämtas av dem som behöver. “Vi hoppas samla in ett par hundra ytterplagg. Kläderna ska vara hela och rena, färg och form spelar mindre roll”, säger säger Ia Kjellsdotter, verksamhetsledare i föreningen Passalen.

Det brukar alltid vara någon form av julspecial i Jubileumsparken i december. Glögg, bastu och bad. I år var det inte möjligt på grund av covid-19-pandemin.

– Men vi kände att vi ändå ville göra något, säger Ia Kjellsdotter.

Passade värdegrunden

Hon såg “Wall of kindness” på sociala medier, blev intresserad och började googla.

– Jag hittade massa initiativ från hela världen, en del väggar var enkla och andra var mer påkostade. När jag läste om initiativet, att det är en form av byteshandel utan pengar, att de som har ger och att de som behöver hämtar, det passade bra in i Jubileumsparkens värdegrund.

Byggt en stor garderob

Under några veckor byggde parkvärdarna i Jubileumsparken tillsammans med stadsbyggnadskontoret en stor garderob att hänga in kläder i.

– Den är jättestor, tre gånger två meter, och öppnar man den blir den ännu större. Den ser ut som en liten scen. Den är jättefin, byggd av spillmaterial, en del köpt material och har en neonskylt som det står Wall of kindness på.

Fylls med skänkta vinterplagg

Garderoben ska fyllas med skänkta vinterplagg. Inlämningen sker från 30 november till 13 december. Föreningen Passalen erbjuder också upphämtning av kläder.

– Vi hoppas få ytterplagg i alla storlekar, både till barn och vuxna. Till exempel jackor, rockar och overaller. Kläderna ska vara hela och rena, färg och form spelar mindre roll. Vi hoppas samla in ett par hundra ytterplagg.

Delas ut till dem som behöver

Plaggen kommer sedan att delas ut till dem som behöver. Plagg går att hämta från 14 december till 20 december efter tidsbokning.

– Eftersom det är coronatider vill vi inte ha öppet hus.  Det kommer att gå att boka tider i Jubileumsparkens vanliga bokningsalmanacka. Det är inte alltid att man kan boka själv, man kanske inte har någon dator, då kan man ringa och boka en tid. Vi kommer också att höra av oss till härbärgen och de vi vet arbetar med personer med behov.

Hur stort tror ni behovet är?

– Vi tror att det är jättestort. Vi försöker se på detta som en form av klimatsmart återbruk. Göra det möjligt för barnfamiljer som behöver overaller i olika storlekar och även studenter som inte har så mycket pengar till exempel. Så vi ser det inte som välgörenhet där rika ger till fattiga, det är mer att vi öppnar för att återbruka kläder som finns hemma hos människor och inte använda pengar som mellanhand.

Vad händer med plagg som inte blir utlämnade?

– De lämnas till Stadsmissionen och Räddningsmissionen, så allt går till behövande.

Tror du att “Wall of kindness” blir något återkommande?

– Det tror jag, det är en väldigt fin idé. Vi har fått informell förfrågan om att låna ut garderoben. Vem vet, vi har ju en flygande matta i staden, nu kanske vi har en rullande garderob också! säger Ia Kjellsdotter.

Föreningen Passalen driver i samverkan med Göteborgs Stad det dagliga arbetet i Jubileumsparken.