Vilsna deklaranter kan från och med torsdag och en vecka framåt få hjälp med deklarationen i Skatteverkets monter i Nordstan. Skatteverket visar bland annat hur lätt det är att signera sin deklaration via SMS, telefon eller Internet och hjälper till att ordna en så kallad e-legitimation.

– Vad vi hoppas på är att vi ska kunna ändra attityder, att folk ska våga testa att deklarera via telefon, SMS eller Internet. Det blir billigare och alla skattebetalare vinner ju på att det blir enkelt att deklarera, säger Caroline Bergqvist, skatteinformatör på Skatteverket i Göteborg.

Alla som kan deklarera via Internet, telefon eller SMS har fått säkerhets- och identitetskoder på sin deklarationsblankett.

”Ta med hela deklarationen”

Skatteverket har internetuppkopplade datorer och mobiltelefoner i montern i Nordstan och där går det att få hjälp att lämna en elektronisk signatur på sin deklaration.

-Men det är viktigt att man tar med sig hela deklarationen till oss, alla fyra sidorna, för att vi ska kunna hjälpa till, säger Caroline Bergqvist.

Nytt för i år är att alla som sålt aktier kan nå sin egen redan ifyllda K4-blankett via Internet med hjälp av en e-legitimation och underteckna den direkt.

Få hjälp att skaffa e-legitimation

Genom ett samarbete med bankerna går det också att få hjälp att skaffa en e-legitimation direkt i Skatteverkets monter.

– För den som vill ha en e-legitimation visar vår personal precis hur man ska göra och vart man ska vända sig, bankerna finns ju inom räckhåll i Nordstan, säger Caroline Bergqvist.

Både näringsidkare och privatpersoner måste lämna in sin deklaration senast den 3 maj. Öppettiderna i Skatteverkets monter framgår på länken här nedan.