Utegympa, hälsosam mat, tipspromenad, sluta-röka-hjälp, informationstält och stavgång. Ja, det är något av allt det som kommer hända under kampanjveckan "Goda dagar på Avenyn".

Under kampanjen genomförs en rad olika insatser runt några av Göteborgs Stads folkhälsomål; bra matvanor, ökad fysisk aktivitet och minskat tobaksbruk.

Rökfri tjuvstart

– Vi räknar med att vi ska få stor spridning på vårt hälsobudskap. Detta tack vare ett gott samarbete mellan kommunen, regionen och Avenyns företagarförening, säger Bibbi Löwed, folkhälsosamordnare i stadsdelsförvaltningen Centrum.

– Alla restauranger, serveringar, affärer och hotell runt Avenyn är distributionsställen för den speciella vykortsinformation vi tagit fram. Där finns tips om sluta-röka-hjälp, nya kostråd från Livsmedelsverket, ”promenera-mera” samt ett vykort över Avenyn med ett speciellt framtaget recept, fortsätter hon.

– Vi kommer också att sprida vårt hälsobudskap bland folk som promenerar på Avenyn.

Alla serveringar har rökfritt från och med den förste juni.

– Ett stort antal restauranger på Avenyn tjuvstartar redan den 30 maj med rökfritt. Restaurangerna erbjuder dessutom några hälsosamma lunchalternativ, berättar Agneta Alderstig på Tobakspreventivt Center Väst.

”Hoppas sätta folk i rörelse”

– Vi kommer att ha ett informationstält mitt emot Valand fortsätter Bibbi Löwed. Det kommer att vara bemannat med olika specialister som kan svara på frågor. Besökarna kommer dessutom att få tillfälle att prova på stavgång på Avenyn och delta i gruppträning i Bältesspännarparken.

Under hela veckan kan göteborgarna vandra längs Avenyn och svara på frågor i butikernas fönster. Det är Idrott & förening som lägger en av sina tipspromenader i stadsmiljö.

– Det är en annorlunda och jätterolig idé. Butikerna har skänkt fina priser och vi hoppas kunna sätta mycket folk i rörelse på Avenyn! säger Annika Svensson på idrott- och föreningsförvaltningen

Kampanjveckan pågår mellan den 30 maj och den 3 juni.

Fotnot:
”Goda dagar på Avenyn” invigs måndagen den 30 maj klockan 11.30 av kommunstyrelsens ordförande Göran Johansson.

Bakom kampanjen står bland andra Göteborgs Stad Centrum, Västra Götalandsregionen och företagarföreningen Avenyn samt en lång rad förvaltningar och företag i Göteborg.