Kastanjeträffen öppen för alla. Kastanjeträffen heter ett nytt hus i Grevegården i Tynnered som ska bli en mötesplats för människor i området – och från andra delar av stan. På söndag 11 maj är det smygpremiär.

På söndag firas nämligen Tynneredsdagen, en populär tradition i stadsdelen. Då är Kastanjeträffen öppen mellan klockan 11 och 16 och det ordnas dialogträffar för att många ska få säga sitt om vad det nya huset ska användas till.

– Alla är välkomna hit för att kolla in huset och berätta för oss vad man vill göra av det, säger projektledare Monzer El-Sabini.

”Ska uppmuntra till möten mellan människor”
Han kan tänka sig det mesta, från broderier och bordtennis till gymnastik eller orientalisk dans. Eller starta något helt nytt tillsammans med kompisar, eller utveckla idéer för området.

782A_2.jpg
– Det kan vara nästan vad som helst, bara det är öppet och välkomnande. Hela syftet är att uppmuntra till möten mellan människor, säger Monzer El-Sabini,

Huset ligger på Smaragdgatan 28, intill Vättnedalsskolan och en näridrottsplats. Det ligger också intill Kastanjeallén, därav namnet. Det är helt nybyggt och har en stor samlingslokal för 60–70 personer, samt en cafédel som kan användas av föreningar och andra som vill bedriva verksamhet där.

Redan nu används det av musikskolan El Sistema. Men det går inte att hyra huset för egna konserter eller privata fester.

– Nej, inte alls. Det som händer i huset ska vara öppet för alla, säger Monzer El-Sabini.

Aktiviteter ska rikta sig till allmänheten
– Och det ska inte kosta något för organisationer eller individer att ordna aktiviteter som riktar sig till allmänheten. Så inga privata fester. Det här ska vara en lokal för alla, som kan användas för att skapa egna aktiviteter.

Men det behöver inte handla om annat än att träffas och samtala, diskutera.

– Det finns en grupp på ett 30-tal personer som kallar sig Måndagsträffen och som brukar träffas hemma hos folk varje måndag. De får gärna komma hit i stället, så att gruppen öppnas upp och nya människor kan komma in, säger Monzer El-Sabini.

– Jag hoppas att huset blir en riktig träffpunkt, en kontaktyta där invånarna kan mötas.

Efter smygpremiären på söndag blir det en mer officiell invigning måndag 19 maj kl 17, med hjälp av stadsdelsnämndens ordförande Anette Bernhardsson. El Sistema bjuder på musik och Kastanjeträffen bjuder på tårta!