För elfte året i rad har stadens gymnasieungdomar möjlighet att söka sommarjobb inom kommunen. Göteborgs Stad satsar tolv miljoner kronor och utlovar minst 1.000 olika arbetstillfällen inom allt från vård och omsorg till vaktmästeri och administration.

Upplägget är detsamma som förra året. Ett tusental gymnasieelever får under fyra veckor möjligheten att tjäna lite egna pengar och prova på arbetslivet.

– Syftet är att ge ungdomarna chansen att komma ut och se verksamheterna i Göteborgs kommun och för många av dem är det här det allra första sommarjobbet. Det ger både erfarenhet och referenser som är bra att ha när de söker andra jobb, säger Laila Olsson, projektsamordnare för feriearbeten i Göteborgs Stad.

Sista ansökningsdag 17 mars

Intresset för sommarjobben brukar vara stort. Förra året sökte ungefär 2.300 elever och av dem var det 1.200 som fick jobb. Liksom då kommer 75 procent av årets jobb att lottas ut i början av april och resten fördelas av skolornas kuratorer till elever med särskilda behov.

Alla gymnasieelever som är folkbokförda i Göteborg och går i årskurs ett kan söka. Blankett och mer information skickas hem i lådan till alla berörda elever. Den 17 mars är sista ansökningsdag.

Vad årets lön kommer att ligga på är inte klart ännu. Sommaren 2007 var timlönen 56 kronor.