Får pris ur Per och Alma Olssons fond. ”Som en sällsynt svart juvel, inbäddad i grönska från skira snöbärsbuskar, ligger det strama kubistiska bostadshuset, förgyllt med balkonger och terrasser i klara, varma färger”. Det skriver juryn om Snowberry hill i Hovås som på torsdagen utsågs till Göteborgs bästa byggnad 2013.

Snowberry hill består av elva nyproducerade bostadsrätter i Lyckhem i Hovås och är ritat av Wingårdh arkitektkontor.

7D40.jpg
”Intrycket är både stolt och lättsamt och formspråket sakligt och tydligt. Detta är ett hus som inte räds sitt egensinne och inte heller avstår från att berätta om de människor som skapat en virvlande, glimrande fantasi i en karg svensk skogsbacke…” skriver juryn vidare.

Hotel Dorsia och Domkyrkoplan fick hederspris
Varsitt hedersomnämnande gick till Domkyrkoplan som ”förvandlats till en ny grönskande oas och en ljuvlig örtagård mitt i stadens city” och Hotel Dorsia på Trädgårdsgatan för att ”det helt enkelt är mer än bara ett hotell”.

Per och Alma Olson donerade för cirka 40 år sedan 100 000 kronor till Göteborgs Stad där avkastningen skall användas till ett pris till den byggherre som under nästföregående år har färdigställt den bästa byggnaden i staden. Bland tidigare års prisade byggnader finns bland annat Götatunneln, Hotel Avalon och Kuggen på Lindholmen.

5C84.jpg

Hotell Dorsia på Trädgårdsgatan, en tvärgata till Stora Nygatan.