Ger erfarenhet och pengar. Fyra sommarveckor inom äldreomsorgen, på kafé, vaktmästeri eller kanske i en second handbutik. Det är vad som väntar några av de 1 500 gymnasister som hade turen på sin sida när Göteborgs Stads feriejobb för gymnasieungdomar lottades ut på tisdagen.

En av dem som var bland de första tio att få sitt namn draget vid årets upplaga av lottdragningsceremonin var Isabella Landeback. Till vardags läser hon estet- och mediaprogrammet på Munkebäcksgymnasiet, men i sommar blir det feriejobb på Aeroseum.

− Det känns bra. Jag hade inte väntat mig att få något jobb, säger hon.

I år sökte 2 826 gymnasieungdomar de 1 500 arbetsplatser som staden har att erbjuda. Av dem är nästan 240 platser öronmärkta till sökande från vård- och omsorgsprogrammet eller barn- och fritidsprogrammet. Resten fördelas enligt lotten.

Får tjäna egna pengar
Tanken är att ungdomarna ska få testa ett riktigt arbete, bli inspirerade till framtida yrkesval, kanske öka motivationen i skolan och få tjäna lite egna pengar. Lönen för elever i årskurs 1 är 68,50 kronor i timmen medan elever i årskurs två tjänar 84,00 kronor i timmen.

Arbetsplatserna finns främst inom Göteborgs Stads bolag och förvaltningar, men även ett antal stiftelser och föreningar står för en del av jobben. Några av de först utlottade feriejobben i år var på Granlidens äldreboende, Familjebostäder, Renova och Emmaus på Linnégatan.

Satsar 23 miljoner kronor
Så småningom kommer stadsdelarna få i uppdrag att även fördela 1 100 sommarjobb till stadens nior. Sammanlagt satsar Göteborgs Stad 23 miljoner kronor på de olika feriejobben.

Hela listan med de 1 500 gymnasieungdomar som fått jobb publicerades under tisdagen. Det är bara de tio först dragna som redan fått besked om var de ska arbeta. Övriga meddelas via brev om vilken arbetsplats de blivit tilldelade och vilken period av sommaren de ska jobba.