”En win-win-situation”. Ensamkommande ungdomar utan jobb har löst en del av sommarens vikariebrist i Angered. ”Det är en win-win-situation” säger Lena Westin på stadsdelsförvaltningen i Angered.

I Angered saknades personal inför sommaren. Samtidigt är det svårt för många ensamkommande ungdomar att få jobb.

‒ Varför inte låta de två situationerna bli varandras lösning?

Ger referenser och erfarenheter
Den frågan ställde sig Lena Westin på stadsdelsförvaltningen i Angered. Eftersom hon tidigare hade arbetat som gruppchef på boende för ensamkommande barn och ungdomar på social resursförvaltning, kände hon till behovet av sommarjobb och kompetensen som fanns där.

Sagt och gjort. Ungdomarna informerades om möjligheten att söka sommarjobb och över 40 stycken kom till intervju. Personalbristen inför sommaren är nu löst och flera ungdomar har fått arbete som bland annat kontaktpersoner, ledsagare och inom avlösarservice.

‒ Det här är personer som trots bra cv:n har haft svårt att ta sig in på arbetsmarknaden och som nu får en chans. Sommarjobben ger dem värdefulla erfarenheter och referenser.

Formar framtidens arbetskraft
Flera av ungdomarna läser vård och omsorg och en del talar fler än ett språk. Det har med andra ord mycket att tillföra sina nya arbetsplatser. Men det finns flera positiva aspekter av den ömsesidiga lösningen.

‒ Genom att rekrytera personal så tidigt i yrkeslivet får vi som arbetsgivare möjlighet att forma dem. När de sedan avslutat sin utbildning och är redo att gå ut i arbetslivet är det väldigt duktiga och inarbetade medarbetare vi får till våra verksamheter.

Jobbsatsningen i Angered för ensamkommande ungdomar har fått mycket positiva reaktioner och Lena Westin vill rekommendera andra stadsdelar att följa i deras fotspår.

‒ Om du behöver sommarvikarier inom vård och omsorg – kontakta social resursförvaltning eller gruppcheferna på respektive stödboende i din stadsdel. Det finns så många bra och duktiga ensamkommande ungdomar som kan bli framtida medarbetare, säger hon.