Beredda på ökat tryck. Snart drar fotbolls-VM för herrar igång. I samband med matcherna går det att satsa pengar på nästan allt hos de olika spelbolagen. På Spelberoendeteamet i Göteborgs Stad väntar man sig att fler kommer att söka stöd hos dem efter turneringen.

Spelberoendeteamet som drivs av Social resursförvaltning Göteborgs Stad har funnits sedan 2004 – i det här sammanhanget ganska lång tid, berättar Johan Conse, psykoterapeut på Spelberoendeteamet.

Varje vecka tar han och kollegan emot fem till sex nybesök av män och kvinnor som fastnat i ett spelberoende.

– Utöver det har vi dessutom drygt tio telefonkonsultationer i veckan med anhöriga och chefer som är oroliga. Utifrån dessa samtal vet vi att det även finns ett stort mörkertal, säger Johan Conse.

Fler samtal till Stödlinjen
Utvecklingen går åt fel håll. De senaste två åren har Spelberoendeteamet märkt en ökning när det gäller antalet som behöver hjälp. En av anledningarna är den massiva reklamen från spelbolag som erbjuder live-betting, anser Johan Conse.

– Förr kanske man gick och lämnade in sin lottorad på onsdagen och på lördagen var dragningen. Belöningssystemet kopplades inte på i samma höga grad som nu. I dag handlar det om sekunder från att man spelar till dess att man får resultatet och pengarna på kontot, säger han.

Vid fotbolls-VM för fyra år sedan syntes det på nationell nivå att behovet av stöd ökade. Det märktes på antalet samtal som kom in till Stödlinjen, en nationell stödinsats för personer som spelar om pengar och deras anhöriga.

– Vi ser ökningen strax efter och därför har vi mycket akuttider i augusti och september. Men vi finns tillgängliga hela sommaren, säger Johan Conse.

Sms-lån och ångest
Den största delen – cirka 75 procent – av dem som söker hjälp hos Spelberoendeteamet är män. Oftast handlar det om unga män som håller på med just livebetting och sportspel. De flesta söker hjälp när läget är akut och personen blivit avslöjad och konfronterad.

– Man kanske har spelat under tre fyra år. Man har tagit många snabba lån och strävar efter att vinna tillbaka allt och ställa allt tillrätta. För att inte bli påkommen är man hemma och kollar posten på lunchen för att inte sambon ska hitta brev. Ångesten är ständigt närvarande.

Johan Conse berättar att ett spelmissbruk kan utvecklas snabbt, bara på några månader. Vanliga tecken är att personen spelar för allt större summor, ständigt tänker på spel och ljuger för att dölja sitt spelande.

Nästan hundraprocentiga
På Spelberoendeteamet erbjuds behandling, individuellt eller i grupp. Det handlar om KBT, kognitiv beteendeterapi, under åtta tillfällen där den beroende får hjälp att hantera sina tankar och beteenden kring spel.

– Vi är nästan hundraprocentiga. Nästan alla som genomför behandlingen är spelfria när man slutar. Sedan är ju det svåra att hålla i. Det kan komma svackor i livet som gör att man faller dit igen. Vi ser att vissa återkommer.