Manar till kompetensutveckling. Med knappt hundra dagar kvar till årets hbtq-festival, West Pride, uppmanar stadsdirektör Bengt Delang Göteborgs Stads 48 000 medarbetare att ta chansen till kompetensutveckling. Samtidigt närmar sig etablerandet av landets första kommunala hbtq-råd.

Stadsdirektören och regnbågsambassadören Bengt Delang är angelägen om att stadens förvaltningar och bolag gemensamt flyttar fram sina positioner i hbtq-frågor.

Därför har han nu, precis som förra året, skickat ett brev till stadens chefer och ledare med en uppmaning om att på olika sätt engagera sig i festivalen, men också gripa chansen till kompetensutveckling.

”Bred politisk enighet”
”För att säkerställa likvärdig och jämställd service krävs kunskap om olikheter. Festivalens omfattande programutbud erbjuder stora möjligheter för stadens medarbetare att kostnadsfritt höja sin hbtq-kunskap. Avsätt gärna tid för denna kompetensutveckling!”, skriver Bengt Delang.

Han visar själv vägen genom att delta i flaggningsceremonin på Gustaf Adolfs torg den 29 maj.

– Det finns en bred politisk enighet i de här frågorna. Men det ger också tyngd att Bengt Delang i egenskap av stadsdirektör tar ställning, säger Anna-Carin Jansson, planeringsledare för mänskliga rättigheter och nationella minoriteter vid stadsledningskontoret.

– Att Göteborg, som så sent som i slutet av 90-talet kallades för en bögknackarstad, nu är en av städerna som går i bräschen är fantastiskt, fortsätter hon.

Göteborg först i landet med hbtq-råd
Som ytterligare en symbol för stadens ambitioner att ge alla medborgare jämställd och likvärdig service kan man se det planerade hbtq-rådet.

– Kommunstyrelsen vill försäkra sig om en kontinuerlig dialog med hbtq-Göteborg och har därför tagit initiativ till ett nytt råd. Göteborg blir faktiskt först i landet med ett hbtq-råd, säger Anna-Carin Jansson.

West Pride pågår mellan 20 maj och 2 juni och har de senaste två åren lockat över 100 000 besökare.