Belyser okänt teaterkapitel. En radikal generation slog sig fri från den traditionella teatern under 60-talet och bildade en fri scenkonstkultur. En ny utställning på Göteborgs Stadsmuseum berättar om ett kapitel i teatergöteborgs historia som inte många känner till.

Tältprojektet. Foto: Göteborgs Stadsmuseums arkiv

Under 1960- och 70-talet tog en banbrytande generation plats på Göteborgs teaterscen. De utmanade konventioner och förändrade spelreglerna för scenkonsten. Den 25 april invigs på Göteborgs Stadsmuseum utställningen Frispel – scenkonst i förvandling 1960 – 2000.

– Besökaren får ta del av en spännande exposé som berättar om hur radikala krafter slog sig fria från den traditionella teatern och utlöste en banbrytande scenkonstkultur under de följande decennierna, säger Caroline Mårtensson, utställningsproducent på Göteborgs Stadsmuseum.

Invigs med panelsamtal
Frispel innehåller föremål ur museets teatersamlingar, från både Göteborgs institutionsteatrar och fria grupper, som aldrig tidigare ställts ut. Det är kostymer, manuskript, skisser, dockor och föreställningsfotografier.

Utställningen innehåller så väl välkända grupper, som Nationalteatern och Galenskaparna, som smalare men inflytelserika grupper, som Teater Fem och Rubicon.

Invigningen sker med ett panelsamtal med företrädare från före detta fria grupperna Teater Uno, Rubicon och En Annan Teater i Göteborg. Det blir också dansperformance av Danskompaniet Spinn.

Frispel – scenkonst i förvandling 1960 – 2000 pågår till våren 2022.

Foto: Göteborgs Stadsmuseums arkiv