Vill bidra i svåra tider. Kostymmästarna på Göteborgs Stadsteater tillverkar sedan några dagar skyddsmaterial till vården och omsorgen. Fredag den 17 april levererades de första 300 skyddsförklädena.  

– Vi har resurserna och ville göra en insats, säger kostymmästarna Karin Weststrand och Frida Fredriksson.

Tillsammans med arbetskamraterna på dekorverkstaden har de bildat en grupp på sex personer som nu producerar skyddsutrustning för vården.

– Teatern har ju fått ställa in vårens föreställningar, vilket gör att vi kan ägna viss tid åt det här, säger Karin Weststrand.

Färdig mönstermall
Det är kollegorna på Stockholms stadsteater som har inspirerat. De har sedan en tid tillverkat skyddsförkläden på uppdrag av Stockholms Stad. Kan dom, så då kan väl vi, resonerade Karin och Frida och kontaktade teatern.

– Stockholm ligger ju lite före oss när det gäller smittspridningen så kollegorna där hade redan startat när vi fick kontakt. Det gjorde att vi kunde ta efter deras koncept och komma i gång snabbt, säger Frida Fredriksson.

För att det ska vara användbara förkläden används en mönstermall från Södersjukhuset i Stockholm som finns på länken nedan. Där finns också bra instruktioner om hur man ska gå till väga.

– Det är inte komplicerat. Det man behöver är en påssvets, plastmaterial, några bord att jobba på och en grupp på ungefär sex personer. Andra organisationer kan också göra det här, säger Karin och Frida.

Första leveransen
Tillverkningen startade i onsdags, och på fredag eftermiddag gick den första leveransen i väg till Göteborgs Stads gemensamma uppsamlingsplats för material till vården och omsorgen.

– Nu fortsätter vi så länge vi kan och behov finns. Även om det är ett litet bidrag, känns det viktigt. Och nu har vi fått upp farten, produktionen kommer gå ännu snabbare nästa vecka.

Göteborgs Stadsteater och Backa Teater har också tillverkat delar till visir med hjälp av en 3D-skrivare.

–  Våra medarbetare är så professionella men också så omtänksamma och har på eget initiativ från början tagit på sig de här uppgifterna och velat hjälpa till. Är omtumlad men också stolt över att ha så fina och engagerade kollegor, säger Björn Sandmark, vd på Göteborgs Stadsteater.