Göteborgs tio nya stadsdelar skärskådas i detalj befolkning, bostäder, bilar, brott, bibliotek och mycket annat. Det är en av godbitarna i Statistisk årsbok Göteborg 2011, som nyss kommit från trycket.

Årsboken, som kommit ut i över 100 år, har inga nya tabeller den här gången. Däremot har ju verkligheten förändrats rejält sedan förra årsboken.

Göteborg har gått från 20 till tio stadsdelar. Och i september 2010 gick vi och röstade fram representanter till riksdagen, kommunfullmäktige och regionen/landstinget.

– Kapitlet som jämför stadsdelarna har 80 olika tabeller och är väl ett bra sätt att lära sig mer om ”det nya Göteborg”, säger Lutz Ewert, planeringsledare på stadskansliets avdelning för samhällsanalys och statistik.

Allt om höstens val

Valresultaten från i höstas redovisas ner till varje primärområde.

– För de allmänna valen finns 16 tabeller som visar tidigare val och hur det gick i höstas i olika delar av Göteborg, vilket kan vara spännande om man är intresserad av politik, säger Lutz Ewert.

Göteborgarna blir allt fler

Årsboken visar också att Göteborgs befolkning fortsätter att växa, från 500.197 invånare vid slutet av 2008, till 507.330 ett år senare. Ännu är inte siffran för det senaste årsskiftet helt spikad, men det lär bli en rejäl tillväxt även för 2010, runt 513.500 göteborgare.

– Det stämmer bra med vår prognos, säger Lutz Ewert

– Vi har statistiken framme om några veckor, men redan nu kan jag säga att vi har en babyboom, det föds otroligt mycket barn. Och samtidigt har utflyttningen från Göteborg inte varit så stor, främst bland barnfamiljerna.

Femårsprognonsen säger nu att Göteborg kommer att ha 541.000 invånare vid slutet av 2015.

2274