Arrangeras för fjortonde gången. Den 27 januari samlas människor över hela världen för att minnas dagen för Auschwitz befrielse. I Göteborg genomförs manifestationen ”Samling för demokrati” i aulan på Göteborgs universitet. Årets huvudtalare är författaren och professorn Stefan Einhorn.

I Göteborg har den internationella minnesdagen av Förintelsen den 27 januari uppmärksammats sedan år 2000. Det handlar om en manifestation för demokrati och mänskliga rättigheter, mot nazism och politiskt våld.

Årets ”Samling för demokrati” inleds av Stefan Einhorn, professor i onkologi vid Karolinska institutet och författare till bland annat böckerna ”Änglarnas svar” och ”Konsten att vara snäll”. Han talar under rubriken ”Den kluvna människan – om godhet och ondska”.

Medverkar som talare gör också Jonathan Leman från stiftelsen Expo.

Musikföreställning om Theresienstadt
På programmet står även musik av Gestaltensemblen, som bland annat framför Café Terezin. En musikföreställning om livet i koncentrationslägret Terezin, mer känt som Theresienstadt.

Minnesdagen arrangeras av Länsstyrelsen i Västra Götalands län och riksdagspartierna i samarbete med Göteborgs Stad, Göteborgs universitet och Judiska församlingen i Göteborg.

Inbjudna till manifestationen är bland andra politiker, gymnasieelever, invandrarorganisationer och religiösa samfund.