Skandinaviens första någonsin. Malmös stadsarkitekt Ingmar Gråhamn och Göteborgsarkitekten Gert Wingårdh är två av dragplåstren när Centrala Älvstaden-projektet i Göteborg bjuder in till debatt vid Arkitekturmässan i nästa vecka, den första någonsin i Skandinavien.

Det finns tre stora byggmässor enbart i Sverige, så det kan tyckas märkligt att hela Skandinavien inte haft någon renodlad arkitekturmässa tidigare.

Men nu ska det alltså bli av. Den 24 och 25 oktober kommer Svenska Mässan att befolkas av arkitekter, stadsplanerare, byggherrar, leverantörer, fastighetsägare och alla andra som är intresserade av stadsbyggande.

Visar hur staden jobbar för hållbar stadsbyggnad
Mässans tema är Den hållbara staden och själva mässdelen har lockat ett 90-tal utställare att boka montrar. Göteborgs Stad har en monter där stadsbyggnadskontoret och Centrala Älvstaden samsas. Här kommer stadsbyggnadsdirektör Bengt Delang att vara på plats måndag eftermiddag och tisdag förmiddag för att diskutera och svara på besökarnas frågor.

– Vi deltar på mässan för att visa hur staden jobbar för hållbar stadsbyggnad med människan i centrum och berättar om flera av alla de intressanta projekt som pågår i staden, säger Bengt Delang.

Konferensdelen innehåller ett 40-tal seminarier. Två av dem arrangeras av Centrala Älvstaden och båda äger rum på tisdag 25 oktober (se nedan).

62A6.jpg

Foto: Klas Eriksson