Stor fest med kabaré och egen orkester. Uppgraderade lokaler och närmare till andra verksamheter. Det är några av fördelarna när Eldorado öppnar upp i Dalheimers hus i Majorna. Nästa fredag, den 15 mars, blir det stor invigning, med uppträdanden av personal och deltagare i den dagliga verksamheten.

Under förmiddagen bjuds på öppningsmingel, invigningstal och premiär för Kabaré Eldorado, en musikteater med Eldorados dagliga verksamhet. Dessutom sjunger och spelar orkestern Eldorado All Stars. Under eftermiddagen blir det Öppet hus med visning av de nya lokalerna på våning två.

–  Vi räknar med mycket folk och finns där för att ta emot på bästa sätt precis som under vår vanliga verksamhet. Det ska bli väldigt roligt att få visa upp våra nya fina lokaler, säger Carina Rådenmark, kommunikationshandledare på Eldorado

Eldorado är ett centrum för aktivitet, kunskap och kultur för personer med grav intellektuell funktionsnedsättning och deras personal och anhöriga. Här finns både daglig verksamhet och ett resursteam.

När Eldorado nu flyttar till Majorna kommer den dagliga verksamheten att se lite annorlunda ut. Tidigare har mycket av gemenskapen skett i det egna caféet, men eftersom Dalheimers hus redan har en stor restaurang och café-del används Eldorados största rum i stället till ett stort gemensamt utrymme.

– Vi kallar det för Gläntan och det kommer bli det nya hjärtat på Eldorado. Här finns till exempel en scen, en vilgunga och ett stort träd som lite längre fram i vår kommer ha olika interaktiva moment, det är en grupp studenter på Chalmers som jobbar med det just nu. Bord och väggar har permanenta bildsymboler för att underlätta kommunikation med hjälp av bildstöd.

Nyskapande lokaler för alla sinnen
Övriga rum är delvis en spegel av den tidigare verksamheten, men med en del uppgraderingar. I det så kallade jordrummet finns till exempelvis teknik som gör att det går att välja vilken färg det ska vara i rummet. Och i musikrummet finns en mängd nya instrument, särskilt anpassade för sina användare. Som en musikvagga med harpsträngar på sidorna för att kunna uppleva musik i hela kroppen och ett instrument som skapar musik när du rör dig framför det.

Redan veckan efter invigningen startar verksamheten upp i princip som vanligt, med öppen verksamhet på tisdagar och lördagar. Under våren kommer lokalerna även ha kvällsöppet under fyra tisdagar. Då är alla är välkomna, oavsett om du bor i Göteborg eller hör till Eldorados målgrupp.

– Den stora fördelen med Dalheimers hus är att vi syns på ett annat sätt än tidigare. Många har andra aktiviteter i huset så att det blir enklare att komma till oss på Eldorado, säger Carina Rådenmark.

En annan nyhet under våren blir att introduktionsutbildningen för att få boka Eldorados rum blir obligatorisk. Och den kommer finnas tillgänglig digitalt via hemsidan. Det innebär att den som vill boka ett rum redan vet vad som gäller när hen dyker upp och därför omedelbart kan utnyttja lokalerna på bästa sätt.

Bilder: Carina Rådenmark