Gediget program. Jojk, samisk modeperformance och givetvis högtidlig nationalsång blir det när Samefolkens dag firas den 6 februari. Festen börjar på Gustaf Adolfs torg och fortsätter på Röhsska, som visar alltifrån konsthantverk i silver och glas till samisk dansfilm.

– Det blir en manifestation för samerna som urfolk och nationell minoritet, och ett sätt att visa att Göteborg är en stad för alla, där alla ska känna delaktighet, säger Andréa Selvén på Stadsledningskontoret, gruppen för Mänskliga rättigheter och nationella minoriteter.

Firandet startar klockan 12 på måndag, när den samiska flaggan hissas på Gustaf Adolfs torg till tonerna av jojk av Olle Edström, professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.

Del i stort mångfaldsarbete
Efter tal och diktläsning från representanter för såväl Göteborgs Stad som Sameföreningen i Göteborg avslutas första delen av ceremonin med den samiska nationalsången. Sedan fortsätter firandet på Röhsska museet.

– Röhsska har sedan länge arbetat intensivt med mångfaldsfrågor och bland annat aktivt uppmärksammat Internationella Romadagen och HBTQ-festivalen, och nu passade det ju väldigt bra att presentera ett program med samiskt tema, säger Andréa Selvén.

Bland annat blir det samisk modeperformance, norsksamisk dansfilm, föreläsningar om samisk identitet och vernissage och försäljning av samiskt konsthantverk i silver och glas.

Milstolpe med symbolvärde
Detta är andra året som Göteborgs Stad arrangerar till firandet av Samefolkens dag. Förra årets premiär blev ett uppskattat evenemang.

– Det var en gråmulen, trist februarisöndag första gången som vi arrangerade en sådan dag, så vi var osäkra på hur stort intresset skulle vara. Men det kom ett 70-tal personer till Gustaf Adolfs torg och vi fick väldigt mycket positiv respons.

– Många samer uttryckte det som att ceremonin var en milstolpe med ett symbolvärde man väntat länge på, säger Andréa Selvén, vars grupp Mänskliga rättigheter och nationella minoriteter också är med och arrangerar firande vid Sverigefinnarnas dag 24 februari och Internationella Romadagen 8 april.