Göteborgarnas deltagande i söndagens Europa- parlamentsval varierade stort. I 146 av Göteborgs 286 distrikt var valdeltagandet över 40 procent, i fem distrikt var det under 20. Högst valdeltagande hade ett av Örgrytes valdistrikt där 62,4 procent av de röst- berättigade gick och röstade. I ett par valdistrikt i Gunnared och Biskopsgården röstade bara drygt 18 procent.

I Hjällbos tre valdistrikt var valdeltagandet i snitt 22 procent. Hjällbo fick i vintras 200.000 kronor från regeringens demokratisatsning för att öka valdeltagandet.

– Det vi kan konstatera nu är vi ligger kvar på ungefär samma snitt som vi gjorde vid förra valet medan de flesta andra har sänkt så att vi kan väl ändå se att det haft en effekt, säger Anna-Karin Wikman, samordnare för storstadssatsningen i Hjällbo.

”Många bra samtal”

Med hjälp av extrapengarna har tio personer jobbat på lite olika sätt inför valet för att öka Hjällbobornas engagemang.

– I lördags hade vi till exempel storbildsteve med första matchen i fotbolls-EM i kombination med valinformation. De tio som jobbat med detta säger att de haft väldigt många bra samtal med folk, berättar Anna-Karin Wikman.

Totalt 145.648 röstberättigade göteborgare gick till valurnorna. Valdeltagande hamnade därmed i genomsnitt på 39,6 procent mot 37,2 procent för hela landet.