Rekordmånga besökte kampanjtältet. För tredje året i rad fanns Göteborgs Stad på plats på Way Out West för att prata om alkohollangning och dess konsekvenser. ”Unga har ett stort intresse och kunskap om de här frågorna”, säger Jessica Andersson som arbetar med kampanjen Hejdå alkoholskador!

Rekordmånga besökte Göteborgs Stads tält och kampanjen mot lagning på Way out west. Precis som tidigare år bjöds det på quiz och cirka 1800 alkoholfria drinkar.

– Unga vuxna har ett behov av att prata om vår relation till alkohol. Många ifrågasätter föräldragenerationens sociala vanor där alkohol spelar en självklar roll, säger Jessica Andersson.

Hon är utvecklingsledare på social resursförvaltning som tillsammans med Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) och länsstyrelsen driver kampanjen Hejdå alkoholskador! Målet är att minska langningen till minderåriga från unga i 20 till 25-årsåldern.

– Väldigt många har fått en större kunskap i de här frågorna, säger hon.

Imponerande svar
Det blev bland annat tydligt genom den sista frågan i quizet som delades ut på Way out west.

– Frågan var öppen och handlade om varför man väljer att inte langa till minderåriga. Svaren vi fick in imponerade stort. Framförallt från de yngre.

Även statistiken visar på en positiv utveckling. Allt färre debuterar tidigt och unga människor dricker mindre. 1970 hade 90 procent av landets 15-åringar provat alkohol, samma siffra är 40 procent.

– Det har skett en attitydförändring. Vi möter unga på Way out west som vill kunna avstå utan att få frågan varför. Alkoholfritt ska vara lika självklar som med alkohol. Och man vill kunna skifta mellan de två – de kallar det alkoholflexa, säger Jessica Andersson.