Nya pengar och massor av intresseanmälningar – innan januari är till ända tar de första ungdomarna plats i idrotts- och föreningsförvaltningens mångmiljonsatsning som slår två flugor i en smäll: Bekämpar ungdomsarbetslöshet och utbildar nya ledare.

– Cirka 50 föreningar har anmält sitt intresse. Vi förstod att det kunde bli många – föreningslivet tar ett jättestort socialt ansvar i Göteborg, säger Christer Weiss på idrotts- och föreningsförvaltningen.

Minst sex miljoner kronor finansierar satsningen som under 2010 kan ge mellan 75 och 100 ungdomar jobb under sex månader: 1,5 miljoner härrör ur idrotts- och föreningsförvaltningens budget för 2009, två miljoner är vikta i budgeten för 2010 och tre miljoner skjuts till från kommunens centrala budget.

De första kan vara igång om ett par veckor

– Ungdomarna, som ska vara mellan 18 och 26 år, slussas successivt in under året. Vi tror att de första kan komma igång redan om ett par veckor, säger Christer Weiss.

Föreningsspektrat är stort. Det handlar om idrotts-, kultur-, pensionärs- och invandrarföreningar av varierande storlek, allt ifrån IFK Göteborg till små klubbar. Har inte den egna föreningen resurser att ge utbildning finns det hjälp att hämta hos Västsvenska idrottsförbundet eller det egna specialförbundet.

– Det kan till och med vara så att två föreningar delar på en tjänst. Och det finns inget tvång att man ska jobba i den egna föreningen eller stadsdelen där man bor. Man kan mycket väl bo i Bergsjön och jobba i en förening i väster, säger Christer Weiss.

Föreningarna står som arbetsgivare

Förutom att föreningarna hittar nya ledarämnen är satsningen ett led i att ta upp kampen mot ungdomsarbetslösheten.

Förvaltningen har tre rekryteringsvägar: via föreningarna, via stadsdelsförvaltningarna eller via arbetsförmedlingen. Det är föreningarna som står som arbetsgivare medan idrotts- och föreningsförvaltningen står för alla lönekostnader.

Satsningen genomförs i samarbete med Arbetsförmedlingen, berörda stadsdelar, Västsvenska Idrottsförbundet och vissa specialidrottsförbund.