En av Göteborgs mest besökta kulturinstitutioner – stadsbiblioteket – stängde på måndagen på grund av Kommunals strejk. Det var SKTF som begärde att biblioteket skulle stängas eftersom personalens säkerhet inte kunde garanteras när vaktmästarna strejkar. Biblioteket har omkring 4.000 besökare varje dag.

Meningen var att stadsbiblioteket skulle haft öppet trots den pågående strejken. Kulturnämnden beslutade i förra veckan att politikerna i nämnden, som räknas som arbetsgivare, skulle låsa och låsa upp biblioteket. Det är en arbetsuppgift som normalt utförs av vaktmästarna.

Men SKTF begärde att biblioteket hålls stängt på grund av att arbetsgivaren inte kan garantera säkerheten för den personal som inte omfattas av strejken. De strejkande vaktmästarna på biblioteket fungerar i vanliga fall som vakter. Dagligen avhyser de stökiga personer från biblioteket. SKTF hänvisar att arbetsmiljölagen och har utfärdat ett så kallat skyddsombudsstopp.

Försenade böcker

Om låntagare inte kan lämna tillbaka sina böcker på grund av stängningen så slipper de förseningsavgifter. Men så fort biblioteket öppnar igen så måste böckerna lämnas tillbaka.

Det är Kulturförvaltningen som ansvarar för stadsbiblioteket. Alla de andra biblioteken i Göteborg ansvarar respektive stadsdelsförvaltning för. I dagsläget är det troligen inget av de andra biblioteken som håller stängt.

Bokbussar stoppade

Kommunals strejk gör också att bokbussarna inte kör ut. Dessutom är alla boktransporter mellan biblioteken i Göteborg inställda. Det betyder till exempel att beställda böcker från andra bibliotek inte kommer.