Alla med tillgång till Internet kan nu ta del av filmen från ”elscenariot”, ett samlat grepp som för första gången i Sverige belyser av effekterna av ett stort strömavbrott. På en säkerhetskonferens i höstas gav en expertpanel en bild av vad som händer om strömmen i Göteborg försvinner under tre kalla vinterdagar. Utslagna mobiltelefoner, kalla hus, vatten- och bränslebrist lamslår snabbt ett elberoende samhälle.
– Elscenariot beskriver vad det är för problem som uppstår vid ett stort strömavbrott och vad som händer inom alla typer av verksamheter inom Göteborgs Stad. Hur ser vår beredskap ut för att tackla problemen? Vi har ännu inte svar på alla frågor som uppstod vid elscenariot och vi har en hel del att gå vidare med, säger Arne Heldtander, som svarar för säkerhets- och katastrofsamordningen i Göteborgs Stad.
– Drivmedelsförsörjningen är till exempel inte fullt ut organiserad. Bensinstationerna slutar att fungera utan ström, och om fordonstrafiken mankerar så upphör större delen av vår transportkapaciet, säger Arne Heldtander.
50.000 utan vatten efter en timme
– Kommunla förvaltnings- och bolagsledningar med mycket elberoende verksamheter, men även andra sektorer som polis, sjukvård, infrastrukur och inte minst näringslivet, kan ha nytta av den här samlade genomgången. De kan få pejl på den egna beredskapen och jobba vidare i sina verksamheter, säger Arne Heldtander.
Om Sverige blir strömlöst söder om Dalälven en kall vinterdag får det stora konsekvenser. Bland annat mobiltelefonerna slås ut, människor fastnar i hissar och 50.000 göteborgare blir utan vatten redan efter en timme.
Efter tre dagar utan ström har också bränslet till många reservelaggregat tagit slut och räddningstjänsten har fullt upp med att släcka bränder då många börjat elda inomhus för att hålla värmen.
Var och en har ett ansvar
Detta är bara några av de effekter i ett Göteborg utan ström som experterna från stat, kommun, näringsliv, försvar, polis och sjukvård målade upp under elscenariot på en säkerhetsmässa i november.
– Ett viktigt syfte med elscenariot är också att få fram att varje göteborgare är skyldig att tänka igenom vad man själv har ansvar för. För de göteborgare som under normala omständigheter klarar sig själva får i mångt och mycket göra det även när något sånt här inträffar. De knappa resurserna får prioriteras till förmån för sjuka, äldre och funktionshindrade, säger Arne Heldtander.
Den direktsända tretimmarsföreställningen finns nu som korta filmavsnitt uppdelade efter teman på Göteborgs Stads hemsida (se länk nedan).