Fullspäckat program. Linda Lampenius, Timo Nieminen, Markoolio och Timo Räisänen är alla med och sprider stjärnglans över Sverigefinländarnas dag som firas i Göteborg på fredag 24 februari. Då hissas både finska och svenska flaggor på Gustaf Adolfs torg.

– Det är första gången den finska flaggan hissas upp där, så det är historiskt, säger Teija Martinsson, projektledare för Göteborgs finska förvaltningsområde.

Sverigefinländarnas dag, som nu firas för andra gången i Sverige, bjuder på både fest, musik, dans, seminarier och högtidstal.

Finskt förvaltningsområde
Kommunledningen vill också uppmärksamma den sverigefinska minoriteten därför att Göteborg för ett år sedan, 1 februari 2011, anslöt sig till förvaltningsområdet för finska. Det betyder utökade rättigheter för den finsktalande befolkningen, enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk.

Dagen börjar med en lunchkonsert med DaCapokören på Röhsska museet och fortsätter med högtidstal på Gustaf Adolfs torg, med kommunalråden Thomas Martinsson och Maria Rydén.

Finlands ambassadör på plats
På Svenska Mässan blir det på eftermiddagen seminarium med paneldiskussion om Sverigefinländarnas ställning och rättigheter i det svenska samhället. Här deltar bland andra Finlands ambassadör Harry Helenius.

Sedan blir det festligheter på Svenska Mässan, med stjärnviolinisten Linda Lampenius och hennes pianist, samt den populäre skådespelaren Timo Nieminen som bjuder på sin show ”Pojken, kniven och perkele.”

En stor dansbandsgala med banden Miranda och Klub Team med Matti Riihelä börjar vid halv åtta och håller på till 01. Här får det plats 2.000 dansande.

Och det firas även på Trädgårn i Nya Allén. Där uppträder Markoolio, True Talent-vinnaren Dimitri Keiski samt – som final – Timo Räisänen med band.

Det är fri entré till alla evenemang, som i första hand vänder sig till Sverigefinländare bosatta i Göteborg.