Unga gav skakande vittnesmål. Robel och Fozia är två av tusentals unga personer som flytt till Sverige från Eritrea. Nyligen berättade de om sina upplevelser för fler än 200 tjänstemän som arbetar med att ta emot nyanlända i Göteborgs Stad. På onsdag kan du se hela Integrationscentrums seminarium på SVT Forum.

– Min högsta önskan är att träffa min mamma igen, säger Robel.
– Jag vill ägna mitt liv åt att hjälpa andra unga i liknande situation, berättar Fozia.

”Vi behöver veta mer om Eritrea”
I skuggan av krisen i Mellanöstern har antalet flyktingar från Eritrea ökat dramatiskt. De utgör den näst största gruppen som läser samhällsorientering på Integrationscentrum Göteborg idag.
3174.jpg

– För att kunna erbjuda ett bra mottagande behöver vi veta mer om Eritrea, om Eritrea i våra nyanländas hjärtan, men också om orsaker till flykten och den långa farliga vägen till Europa, förklarar Tomas Magnusson, moderator.

Seminariet om Eritrea var det elfte i den populära serien Göteborg i världen – världen i Göteborg, som nu SVT Forum sänder för tredje gången.

Skakande vittnesmål
Där gav de båda ungdomarna Robel Kelete och Fozia Said Omer skakande vittnesmål om vad de upplevt före, under och efter flykten. Den före detta riksdagsmannen Rezene Tesfazion berättade om sitt gamla hemland och om de svikna förhoppningarna från befrielsekampen – idag kallas Eritrea för Afrikas Nordkorea.

Att ungdomar som Robel och Fozia är offer för en kallhamrad affärsverksamhet där smugglare säljer och köper människoliv skildras i filmen ”Betala eller vi dödar dem!”. Journalisten Meron Estefanos, som gjort filmen, berättade om sin kamp för att rädda ungdomar i Sinaiöknen och även om sitt engagemang för de som lyckas nå fram till Sverige.

Seminariet sänds på onsdag 28 oktober, klockan 12.05, och finns därefter på SVT Play.

363E.jpg
Meron Estefanos, eritreansk journalist i Stockholm, visade delar av sin uppmärksammade film ”Betala eller vi dödar dem!”.