Riksdagens talman, Björn von Sydow, invigde på måndagen riksdagens nya informationshörna på stadsbiblioteket i Göteborg. Här ska göteborgarna kunna träffa sina riksdagsmän och få mer information om riksdagens arbete.

– Medborgaren ska få möjlighet att träffa en livs levande riksdagsman, ställa sina frågor och diskutera, säger Eva Borgvall som är en av de som ansvarar för riksdagshörnan på stadsbiblioteket i Göteborg.

Första riksdagsmannen om en vecka

Annelie Enochson, kristdemokrat från Göteborg, blir den första riksdagsmannen som dyker upp på stadsbiblioteket. Göteborgarna har chansen att möte henne den 16 februari klockan 17 – 19.

Många svenskar har svårt att besöka riksdagen och sina riksdagsmän i Stockholm. Den nya hörnan ska göra det enklare för många att komma i kontakt med riksdagen.

Vissa tider kommer riksdagsledamöterna att vara tillgängliga i riksdagshörnorna för att träffa väljarna.

Besökarna kan också själva söka information via riksdagens webbplats på så kallade IT-stationer som installerats. Den som vill kan också titta på riksdagsdebatterna eller öppna utskottsutfrågningar via webb-TV.

Utbildade av riksdagen

Personalen på stadsbiblioteket i Göteborg har fått en fördjupad utbildning av riksdagens informationsenhet för att bättre kunna hjälpa medborgarna.

Motsvarande hörnor invigdes också i Malmö och Sundsvall på måndagen.

– Tanken är att detta ska spridas till andra bibliotek i landet, säger Eva Borgvall.