Lär dig mer om babytecken på Stadsmuseet. Teckenspråk är inte bara till nytta för döva och hörselskadade. Små barn som lär sig tecken får bättre språkutveckling. På onsdag 14 maj firas Teckenspråkets dag på Stadsmuseet i Göteborg, med ”babytecken” på programmet.

Babytecken innebär att man gör samma tecken som i svenska teckenspråket, ibland lite förenklat, samtidigt som man pratar med barnet.

– Alla föräldrar kan använda babytecken för att kommunicera med sitt barn, oavsett om man är döv eller inte, säger Ellica Lindstjerna, informatör vid Göteborgs Stads Teckenspråksforum.

Barnet blir förstått tidigt
Hon är själv döv och kommunicerar på teckenspråk med sina två hörande barn.

– Min nioårige pojke kunde teckna ”mamma” när han var bara tre månader. Det var en enormt fantastisk känsla att få kontakt redan då!

Ett litet barn härmar vuxnas miner och rörelser. För barnet kan det vara lättare att härma ett tecken än att uttala ett ord. Tecknen ger barnet ytterligare ett sätt att kommunicera.

2C7E.jpg– Fördelarna med babytecken är att barnet blir förstått tidigt, barnets språkutveckling går snabbare och ordförrådet blir större. Dessutom stärks bandet mellan barnet och föräldern, säger Ellica Lindstjerna.

Hur tidigt kan man börja?
– Det varierar förstås beroende på mognad, generellt är det nog lämpligt mellan 6 och 18 månader. Men det finns inga gränser för hur mycket man ska teckna till sitt barn, det märker man nog själv, säger Ellica Lindstjerna.

– Precis som med talet, så pratar man ju inte ”vuxet” med småbarn. Man kan börja med enkla tecken och korta fraser – gärna tecken som man använder i vardagen eller något barnet tycker om, gunga, äta, bada, leka.

– Så småningom kan barnet utöka teckenförrådet, kanske också sätta ihop flera tecken till hela meningar, säger Ellica Lindstjerna.

En bok i ämnet har nyligen kommit ut och nu många småbarns föräldrar har blivit intresserade.

Stort intresse
– Det finns kurser i babytecken i Stockholm och Malmö. Vi har också märkt ett stort intresse här i Göteborg.

Teckenspråkets dag firas 14 maj, det datum 1981 då Sveriges riksdag som första land i världen erkände teckenspråket som ett officiellt språk för döva. Sedan dess är 14 maj historisk för alla teckenspråkiga och firas med turkosa inslag, teckenspråkets egen färg.

På Stadsmuseet invigs dagen av Gunilla Carlsson, ordförande i riksdagens kulturutskott. En minikurs om babytecken hålls klockan 10 och sedan blir det guidade visningar av museet för skolklasser, i samarbete med Kannebäcksskolan.

Här kan man delta i en workshop i Leka med tecken och möt teckenspråket på ett lekfullt och kreativt sätt. Det bjuds också barnsagor på teckenspråk av HC Andersen. Hela dagen tolkas till tal- eller teckenspråk, hörande publik som är nyfiken på teckenspråk är välkommen att ta del av den visuella världen och se en utställning om kommunikation utan gränser. För avslutningsshowen vid 19-tiden svarar Göteborgs Teckenspråkiga Teaterklubb. Sedan fortsätter firandet på Göteborgs Dövas Förening på Järntorget.