Stark rymdregion. Den 20 juli var det 50 år sedan Neil Armstrong och Buzz Aldrin landade på månen. Det uppmärksammas nu runtom i Göteborg och Västsverige med en rymdvecka – bland annat av Universeum som den 14 september öppnar en ny utställning om, just det, rymden.

Månmusik, Christer Fuglesang, nya utställningar på Universeum och Hasselblad center, rymdskola, stjärnskådning på Slottsskogsobservatoriet och massor av andra aktiviteter för stora och små rymdnyfikna personer. Det står på agendan på Rymdveckan, som den 14–22 september går av stapeln i Göteborg och Västsverige.

En del av 400-årsjubileet
Syftet med veckan är att sprida kunskap och nyfikenhet om rymden och rymdforskning, och belysa Västsveriges starka position som rymdregion både historiskt och i nutid.

Rymdveckan är en del av Göteborgs Stads satsning inför 400-årsjubileet 2021, som i år fokuserar på temat ”Kunskap och upplysning”. Christian Westerberg på Göteborg & Co är processledare för temaåret, och berättar varför de valt att sprida kunskap om rymden som en del av jubileet.

”Här finns ett starkt rymdkluster”
– Rymdveckan är ett utmärkt tillfälle för alla att inspireras och lära sig mer om rymden. Vi vill lyfta fram både den fantastiska forskning som bedrivs men även alla kunskapsintensiva företag som verkar inom rymdindustrin i Göteborg och Västsverige. Det är inte alla som känner till det men här finns ett starkt rymdkluster, säger han.

Rymdveckan har tillkommit på initiativ av Chalmers och Hasselbladsstiftelsen. Arrangemanget genomförs tillsammans med bland andra Universeum, Göteborgs Universitet, Göteborgs Symfoniker och Alfons Åbergs Kulturhus. Rymdveckan stöds även av Näringslivsgruppen på Göteborg & Co och Västra Götalandsregionen.