Mässa om ny forskning och hjälpmedel. Gratis mässa och seminarier, öppna för alla som är nyfikna på nya kommunikationshjälpmedel, till exempel ögonstyrda datorer. Det lockar Dalheimers hus i Majorna med i veckan.

Kommunikationsmässan pågår onsdag 11 och torsdag 12 maj. Den arrangeras nu för tionde gången, i anslutning till en annan tradition på Dalheimers hus; Västsvenska kommunikationskarnevalen.

– Karnevalen är en konferens som man måste anmäla sig till och det kommer folk från hela Norden, cirka 250 personer, säger Thomas Kollberg, konferens- och kulturansvarig på Dalheimers hus.

Personliga assistenter
– Men vi vill också att andra, som inte har råd eller tid för en hel konferens, ges möjlighet att komma hit, inspireras och få veta mer om nya produkter och forskning.

Brukare och deras anhöriga, personliga assistenter och elever på vårdgymnasier, till exempel Burgården, tillhör dem som brukar komma på kommunikationsmässan på Dalheimers hus.

I år kan man bland annat ta del av miniseminarier om det symbolbaserade kommunikationsmaterialet PODD, webbtjänsten Widgit Online och hur Riksgymnasiet för rörelsehindrade i Göteborg arbetar med AKK (Alternativ och kompletterande kommunikation).

Ingen anmälan
– Seminarierna körs dubbelt, båda dagarna. Och det behövs ingen anmälan, det är bara att komma hit, säger Thomas Kollberg.

Mässan har lockat 25 utställare, bland andra Abilia, Dart, Frölundaskolan Bräcke, Frölunda data, FUB, Funktionsverket, Isaac Sverige, Move & Walk, Passal och Picomed, i vars monter man kan få testa samtalsdatorer med ögonstyrning, bland annat det nyligen lanserade programmet Grid 3.

Västsvenska kommunikationskarnevalen arrangeras nu för 16:e gången, i år med underrubriken Bro över mörka vatten, med övergångar som tema.

Huvudtalare är Sally Millar från Skottland, kvinnan bakom metoden Personligt kommunikationspass. Hon är logoped och en av grundarna till Call Scotland, ett center som ger stöd i undervisning för barn med omfattande kommunikationssvårigheter.