”Informationsbrygga mellan unga och vuxna”. Tio ungdomar i Västra Göteborg börjar i nästa vecka en utbildning till ungdomsvärdar. Om ett år ska de kunna fungera som goda förebilder och ledare för andra unga. ”Tanken är att de också ska vara en slags informationsbrygga mellan vuxna och ungdomar”, säger Faton Begu, ungdomshandledare i Västra Göteborg.

– Men de ska inte vara ordningsvakter eller väktare, det är vi noga med, utan mer en god vän och en positiv förebild för andra ungdomar.

De tio utvalda ungdomarna är i åldrarna 16 till 19 år. Nästa vecka startar utbildningen med ett teambyggande läger på Björkö.

Jobbar ideellt
Sedan följer en gedigen utbildning i ett tiotal moment under det kommande året: Sveriges grundlagar, IT, ledarskap, säkerhet, första hjälpen, brandkunskap, etik och moral, konflikthantering och medling m.m.

– De kommer att träffas och få utbildning ungefär en gång i månaden, för att det inte ska ta för mycket tid från skolan eller möjligen jobbet, säger Faton Begu.

Kursdeltagarna får en jacka med texten Ungdomsvärd på ryggen. Och när kursen är avklarad, får de ett fint diplom. Men ingen betalning.

– Nej, det här är ett ideellt projekt, säger Faton Begu.

Liknande projekt för tio år sedan
– Däremot kan de vara med oss och jobba vid skolavslutningar, Valborg eller Göteborgskalaset, då räknas det som praktik. Och då bjuder vi på mat och fika, så klart.

Faton Begu gick själv en utbildning till Ungdomsvärd för nästan tio år sedan, i ungdomshuset 1200 kvadrat vid Frölunda Torg.

– Det var ett liknande projekt, men då var vi ungdomar ute och nattvandrade. Det ska de inte göra nu, däremot kan de alltså vara med vid arrangemang som lockar många ungdomar.