Räddningstjänsten i Storgöteborg behöver inte dra ner personalstyrkan vid årsskiftet, utan först i januari 2006. Det blir följden av att förbundsdirektionen (styrelsen) för räddningstjänsten vid sitt senaste sammanträde anslog tolv extra miljoner kronor ur en pensionsfond.

Sedan i våras har ett sparbeting hängt över räddnings- tjänsten och dess cirka 600 brandmän. Sparkravet på 24 miljoner för år 2004 och 2005 innebar att 56 tjänster skulle bort.

”Räddar inga tjänster”

– De nya pengarna är ett omställningsbidrag och räddar inga tjänster, men nu har vi fått hela nästa år på oss, säger Åke Jacobsson, förbundsdirektör för räddningstjänsten i Storgöteborg, där även Mölndal, Kungsbacka, Härryda och Partille ingår.

Dessutom har Kungsbacka kommun skjutit till extra pengar motsvarande sex tjänster.

– Så det är två små ljusglimtar, konstaterar Åke Jacobsson.

Brandmän som arbetar skift har rätt att gå i pension vid 58 års ålder. Idag finns cirka 50 anställda som har den rätten under 2004 och 2005. De fick redan före sommaren frågan om de kunde tänka sig det.

Facket vill ha sockrat bud

– Det är ju ett stort beslut, så de har fått betänketid till 30 oktober. Jag bedömer att kanske 20-30 väljer att gå i pension. I så fall har vi en övertalighet på 20-30 personer, säger Åke Jacobsson.

– Om vi inte fått omställningsbidraget hade vi fått köra stenhårt i höst för att pressa fram en lösning till 1 januari 2005. Nu har vi tid på oss till 1 januari 2006, vilket gör att vi kan lugna ner oss och försöka hitta långsiktigt kloka lösningar.

– Nu tror jag att vi med hjälp av de tolv miljonerna kan hitta lösningar så att vi kan behålla ungdomarna, säger Åke Jacobsson.

Exakt hur de lösningarna ser ut är inte klart, men från fackens sida ser man gärna att ledningen ”sockrar” budet till 58-åringarna.

Liknande problem i Malmö

– Utanför den kommunala sektorn använder man ju avgångsvederlag, omskolningsbidrag eller liknande för att göra det mer positivt att sluta när det finns en övertalighet, säger Åke Blomqvist, fackligt ombud för Kommunal.

– Nåt liknande måste nog till här också. Annars är det risk att många tackar nej till pension, eftersom de tycker att 70 procent av lönen är för lite att leva på.

– Här handlar det om folk med 30-40 år i tjänst. Ska man få dem att känna det positivt att sluta, måste man ta till nåt extraordinärt för att nå resultat – så att de yngre brandmännen kan vara kvar, säger Åke Blomqvist.

Han hänvisar till Malmö, som dras med liknande problem.

– De hade 25 brandmän över 58 år, men bara en enda valde att gå i pension.